in

WTFWTF ПлачаПлача

Какво е забранено в Саудитска Арабия

Миша ГРИБАНОВ
Sports.ru

Саудитска Арабия доминира на летния трансферен пазар, подписвайки с плеяда от звезди, включително Карем Бензема, Неймар, Роберто Фирмино и Садио Мане, цитират колегите от “Тема Спорт”. И дори влезе в Топ 5 по отношение на разходите сред всички лиги. Но през юли всички бяха изненадани не толкова от лудите новини за бомбастични суми, трудни за отказване. Сигурният трансфер на Фабиньо от Ливърпул в Ал Итихад можеше да бъде провален заради … кучета! В Саудитска Арабия френските булдози, каквато порода са домашните любимци на бразилския полузащитник, се считат за опасни и не можете да влезете в страната с тях.

В крайна сметка трансферът се състоя, а Ал Итихад показа Фабиньо с тигри в презентацията, осмивайки слуховете за провал на сделката заради кучетата. Но в страната продължават да важат доста забрани, повечето от които са непонятни за европейците.

Всички в Саудитска Арабия следват Корана. Абсолютизмът тук, мъченията и смъртното наказание са разрешени. Саудитска Арабия е най-голямата държава на Арабския полуостров. Населението е 37 милиона души. Това е една от най-затворените държави в света. Страната има абсолютна монархия (такъв е случаят само в седем страни по света): това означава, че цялата власт е концентрирана в ръцете на един човек. Мека и Медина, двата главни свещени града на исляма, се намират тук.

Всички са подчинени на единен шериатски закон, съставен въз основа на Корана и Сунна. Следователно правилата са възможно най-строги: само в Саудитска Арабия все още са разрешени публични изтезания и смъртно наказание.

Правата на жените също са силно ограничени: например едва през 2018 г. официално им е разрешено да управляват автомобил. А през 2019- а да излизат без мъж придружител. Туристите са помолени да уважават културата на страната, затова се препоръчва да се обличат дискретно: не носете шорти и тениски (раменете и коленете трябва да са покрити). Не можете да показвате нежност (държане за ръце, прегръдки, целувки) на улицата и особено на обществени места. Връзките извън брака са строго забранени.

Поради шериата има строга забрана за алкохол и свинско месо. Не можете да пиете дори по пътя към страната. Така например през 1999 г. филипинецът Фаустино Салазар, който пристигна в Саудитска Арабия, беше задържан точно на летището заради две шоколадови блокчета с алкохолен пълнеж. И беше осъден на 4 месеца затвор и 75 удара с камшик.

Какво друго попада под ударите на закона в тази държава?

  • Покемон беше забранен още през 2016 г. Правителството обяви, че играта включва политеизъм и хазарт, а това като цяло е забранено. Героите са базирани на еволюционната теория на Дарвин, която също противоречи на учението на исляма.
  • С наркотиците също е много строго: за престъпления, свързани с употребата или разпространението им, се допуска смъртно наказание.
  • Саудитска Арабия се бори усилено срещу магьосничеството, така че всички книги и филми за Хари Потър са забранени.
  • С барбекюто също се оказва доста сложно. Можете да го организирате само в своя имот, но задължително след разрешение на властите. На обществени места е забравено и следва глоба.
  • През 2017 г. местната полиция арестува човек, който танцуваше макарена на кръстовище в Джеда. Причината е непристойно поведение на публично място. Тогава се ограничиха само с предупреждение.
  • През същата година саудитска певица беше арестувана за танц с жеста „даб“, което се смяташе за препратка към употребата на наркотици. Но тя публично се извини и случаят беше приключен. За щастие, Пол Погба все още не е пристигнал в Саудитска Арабия.
  • Стриктно се следи за хазартните игри (включват се не само казината, но дори и шахът), които са строго забранени от Корана. Неймар много трудно ще се сдържи…
    Министерството на вътрешните работи на страната е изготвило списък от 50 имена, които трябва да се избягват при кръщаването на новородените. Тези имена са в противоречие с културата на държавата. От европейските там може да се намери Бен (възприема се като враждебно отношение към краля на Саудитска Арабия, може би защото министър-председателят на Израел се казва Бенямин Нетаняху). Поради тази причина левият бек на Челси Чилуел може да е сигурен, че няма да получи покана да играе в Близкия изток.
  • В страната е забранено да се снимате с животни, защото го смятат за влияние на Запада. Можете да снимате местни жители само с тяхното съгласие. Не се препоръчва да правите снимки в големите градове: джамия или някой от кралското семейство може да попадне в кадър – това е абсолютно забранено.
  • Бинокълът, очевидно, не може да присъства в багажа ви по същата причина – да не би да следвате отдалече кралското семейство.
  • В страната има строга цензура. Поради това наличието на всякакви порнографски материали и публикуването на нецензурно съдържание е забранено. А в кината всички сцени с целувки и интимности в легло стриктно се изрязват.
  • На Свети Валентин са забранени червени предмети или предмети във формата на сърце поради факта, че християнските празници – включително Коледа, не се възприемат от мюсюлманите.

В полуфиналите на Купата на арабските шампиони срещу Ал Шорта (1:0) Кристиано вкара – и тържествено се прекръсти. Публичните християнски жестове са забранени в страната, но не последва наказание.

Преди това провинението му беше още по-драстично. След загубата от Ал Хилал (0:2) Роналдо се хвана за слабините, докато вървеше към тунела. Така той отговори на феновете, които скандираха провокативно: „Меси, Меси“. А Нуф бин Ахмед, саудитски адвокат, специалист по международно право, поиска депортиране: „Дори ако Роналдо беше провокиран, реакцията беше погрешна. Поведението на Кристиано е престъпление, непристойна публична постъпка. Това е едно от провиненията, които водят до арест и депортиране, ако са извършени от чужденец“.

Клубът обаче оправда играча с контузия. А футболната федерация на Саудитска Арабия не разгледа видеото, защото е записано от трибуните и в този смисъл – неофициално. На звездата отново се размина…

Приятелката на Кристиано – Джорджина, също подлежеше на глоби. Тя многократно се появяваше публично в разголени тоалети, но също така се размина без санкции.

Саудитска Арабия също забранява на двойките да живеят заедно без брак. Но за Джорджина и CR7 направиха изключение. Местни адвокати обаче заявиха, че това правило вече не се отнася за чужденците.

Затова все още не е ясно дали всички тези закони на Саудитска Арабия важат за пристигащата вълна от световни футболни звезди. Но за всеки случай е по-добре, разбира се, да се мине без мантията на Хари Потър…

Кефи ли те?

Осъдиха центурион, опипал туристка в Рим

Страховита група в Шампионска лига! Жребият е ясен