in

Яко!Яко!

Героите на Фарьорски о-ви, които ще играят в групите на УЕФА

Футболът е велика игра, защото дори най-големите аутсайдери понякога постигат значими победи, брато. Последният пример идва от Фарьорски острови. Държавата, символ на футболно джудже, сега ще има свой представител в груповата фаза на евротурнирите. Местният хит „Клаксвик“ си осигури минимум участие в Лигата на конференциите през есента, но мечтите стигат дори по-далеч, тъй като тимът от 5-хилядното едноименно градче все още броди из пресявките на Шампионска лига. Дотук оцененият на общо 2.5 млн. евро тим елиминира първо „Ференцварош“ след 3:0 в Будапеща, а след това и „Хекен“. В Швеция двубоят завърши 3:3 след продължения, а при дузпите гостите спечелиха с 4:3.

Логично, никога досега Фарьорски о-ви, 129-а в ранглистата на ФИФА, не е имала свой представител в групите на евротурнирите на УЕФА.

„Сълзи, сълзи от щастие – написаха от „Клаксвик“ в Туитър (сега Х). – Какъв отбор. Какъв клуб. Какъв град. Каква история. Фантастична подкрепа.“

Йонатан Йонсон, вратарят на „Клаксвик“, също е сензация. През 2021 година той реши да спре с футбола и стана електротехник. Все пак продължи да играе, но вече в пета дивизия и като централен защитник. През лятото бе привлечен от шампиона на Фарьорски о-ви, но вече в качеството си на вратар.

Следващият съперник е „Мьолде“ от Норвегия. Но футболното джудже едва ли се плаши, все пак вече изхвърли шампиона на Унгария и Швеция без да допуска поражение.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Анкета: Къде ще играе Мбапе през новия сезон?

Защо Буфон е най-великият вратар