in

Шит!Шит!

Злоупотребата с алкохол води до безсъние

Алкохолът може да ти прави по-яки уикендите, брато, но и има своите вредни последствия. Знаем, че сега си мислиш, че сме се чалнали, но истината е, че вече сме на години и си прецезираме старателно посяганията към чашката. Тялото ни не може да издържи на запоите от едно време. А на следващия ден махмурлукът е безпощаден.

Ето защо трябва да ядеш ябълки всеки ден, брато

Ето, че руските учени доказаха това, което ние усещахме от години, но нямахме научното обоснование на проблема. Къркането ускорява заспиването, но нарушава цикъла “REM” (фаза с бързи очни движения) на съня.  Дългосрочната употреба на алкохол може да доведе до безсъние, обяснява Татяна Клименко, директор на Националния научен център по наркология към Министерството на здравеопазването на Русия (тия не къркат, хич).

“Под въздействието на алкохола продължителността на заспиването се намалява, но в същото време страда цикълът на „бързия“ сън, по време на който се появяват сънища и който е от съществено значение за възстановяването. Продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе до трайно безсъние. Дори след прием на достатъчно голяма доза алкохол, в повечето случаи етанолът напълно изчезва от кръвта през първите 4-5 часа сън. Нормализирането на концентрацията на алкохол в кръвта е придружено от т.нар. “рикошети на бодърстване“, изразяващи се предимно в повърхностен сън с чести събуждания в часовете, оставащи за почивка“, допълни тя.

Според Клименко при системната употреба на алкохол, както и при периодичната му употреба в големи дози, има постоянно повишаване на кръвното налягане и нарушение на регулацията на съдовия тонус. В същото време дори няколко дни след еднократна употреба на алкохол могат да се наблюдават скокове на кръвното налягане, отбеляза тя.

Кефи ли те?

Две топ дербита по телевизията в неделя

Not Safe For Work
Click to view this post

Ризата на Емили едва удържа възможностите й (СНИМКИ)