in

Яко!Яко!

Ето защо трябва да ядеш ябълки всеки ден, брато

Много са полезни, ето за какво точно – накратко…

Ябълките са отличен избор в диетата за намаляване на телесното тегло, защото са ценен източник на витамини и минерали, въпреки ниското си калорично съдържание. Освен това, те осигуряват множество ползи за здравето:

Намаляване на холестерола

Ябълките съдържат пектин – естествен вид фибри, които се съдържат в храните от растителен произход. Скорошни проучвания, проведени от European Journal of Nutrition, са показали, че консумацията на цели, необелени ябълки, осигурява високи количества пектин, който има свойството да намалява нивата на холестерола. Установено е, че този ефект върху холестерола е по-изразен при консумация на цели ябълки, в сравнение с консумацията на пловод сок. Друго проучване, проведено от Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, също е показало, че консумацията на близо 75 грама сушени ябълки – около 2 ябълки на ден, допринася за намаляване на холестерола при жени в менопауза.

Превенция на диабет тип 2

Ябълките имат нисък гликемичен индекс – не предизвикват силно покачване на кръвната захар след консумация. Тези ползи, заедно с високото съдържание на флавоноиди – мощни антиоксиданти, допринася за подобряване на инсулиновата чувствителност, което е от ключово значение за контрол на телесното тегло и превенция на диабета.

Ценен съюзник срещу наднорменото тегло и затлъстяването

Проучване, проведено в лабораторни условия, е показало, че пектинът в ябълките може да помогне за регулиране на чревния микробиом, което допринася за превенция на затлъстяването и други възпалителни заболявания.

Превенция на сърдечносъдовите заболявания

Ябълките са богат източник на полифеноли – съставки от растителен произход със защитни свойства. Един от най-ценните флавоноиди е кверцетина. Проучвания, проведени от American Journal of Clinical Nutrition, са показали, че при хората, които имат високи нива на кверцетин, поради честа консумация на ябълки, се наблюдава по-нисък риск от развитие на различни хронични заболявания, сред които сърдечносъдови заболявания и дори астма.

Здраве на костите

Счита се, че оптималната консумация на плодове и зеленчуци се свързва с по-добро здраве на костите и поддържане на костната маса. Резултатите от проучване, проведено с участието на жени, е показало, че редовната консумация на ябълки допринася за намаляване на загубата на калций от костите. Това благоприятства костното здраве.

Референции:

https://www.nature.com/articles/ejcn2011208

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22818725/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27052533/

Източник: Puls

Кефи ли те?

Звезда на Манчестър Юнайтед катастрофира с БМВ за 130 000 евро

Съдия призна гол-фантом, за малко да го бият (ВИДЕО)