in

Политиците живеят по-дълго от обикновените хора

Не сме тук да правим панаири, брато, както би казал Жоро Игнатов, но ето, че е факт, че политиците в цял свят имат по-сериозни шансове да живеят по-дълго от останалото население. И това е напълно нормално, разбира се, ако и на теб ти правят зелен коридор, за да не чакаш на светофари, ядеш безплатно или на свръхниски цени в стола на парламента или просто прибираш пари под масата, с които да живееш спокойно. И все пак и без подобни злобни подмятания като нашите, лично учени са решили да анализират данните от 57 хиляди политици от 11 страни. Важно е да се отбележи, че умните глави не включват в това изследване хора със сериозни заболявания, тъй като може да повлияе на способността им да печелят достатъчно средства, за да забогатеят.

Ауровил – градът, в който няма религия, политика, пари и национални различия

В края на 19-и и началото на 20-и век показателите за смъртност както за политиците, така и за обикновените хора били еднакви. Но през изминалия век продължителността на живота на политиците постепенно е нарастнала, изпреварвайки тази при обикновените като нас хора.

В днешно време разликата в очакваната продължителност на живота съставлява от 3 години в Швейцария, до 7 години в САЩ. Средностатистическият италианец има 2,2 пъти по-голяма вероятност да умре следващата година в сравнение с политиците на същата възраст и пол.

За Нова Зеландия този показател е 1,2 пъти. Според изследователите нарастващата продължителност на живота на политиците може би е свързана с множество фактори, в т.ч. с разликата в стандартите на медицинско обслужване и начина на живот.

„Получихме убедителни доказателства за това, че съществува връзка между натрупването на богатство и очакваната продължителност на живота. Обикновено братя и сестри от едно семейство преминават през подобен (близък, еднакъв) житейски опит и имат една биология“, казва авторът на разработката Ерик Файнгуд.

Разбира се, не само политиците, а и богатите хора живеят по-дълго от средностатистическите жители и от по-бедните хора. Това твърдение се позовава на изследвания на американски учени, които проучили финансовото състояние на определен брой хора и нивото на смъртност сред тях след 24 години.

Кефи ли те?

Къде в София да гледаш Мондиал 2022

СНИМКА: Няма да повярваш тази коза на какво е стъпила