in ,

Шит!Шит!

Как да направим така, че бананите от магазина да не стават кафяви?

Лайфхакове за напреднали, сър

Ходил си до магазина в неделя и си купил банани. Да, ще ги изядеш сите, но как последните да не са станали кафяви, меки и гадни?

Ние не ядем нищо кафяво, брато. Съветваме те и ти да си така.

Хубавото е, че кафявите банани са напълно безопасни за ядене и дори могат да бъдат по-лесни за смилане от стомаха благодарение на намалените количества фибри и нишесте. Те имат и по-високи нива на антиоксиданти.

Това казва диетологът Аби Кенън от Ню Йорк. И все пак, ако не ви кефят на вид, имаме какво да споделим.

И кората, и пулпата на плода са обект на покафеняване, но по различни причини.

Кората става кафява благодарение на етиленовия газ, който бананите произвеждат естествено.

“По същество този газ разгражда киселините и хлорофилните пигменти, които са зелени, в плодовете, превръщайки ги първо в жълти и след това, когато се образува повече газ, в кафяви”, обяснява Кенън. След това плодът започва да реагира на въздуха и става кафяв. Това е окисление.

И така, как мога да предпазя бананите си от покафеняване?

Всичко започва в магазина за хранителни стоки. На първо място, избягвайте да купувате банани в найлонови торбички. Когато слагате бананите в найлонова торбичка, вие улавяте етиленовия газ, който носи узряването до кафяво.

След като се приберете вкъщи, дръжте бананите си заедно, не ги отделяйте едни от други. Така те узряват по-бавно.

На колкото повече етилен са изложени бананите, толкова по-бързо ще узреят. И точно затова правилното съхранение е от съществено значение за удължаване на живота на бананите.

Трябва да ги държите и отделно от други продукти, произвеждащи етилен, като ябълки и авокадо.

Има и още. Ако има на връзката вече покафенял банан, махни го от там, това ускорява покафеняването и за другите. Дръжте тези плодове на проветриво място при възможност, да минава въздух през тях, да не се задържа газът.

Поставянето в хладилника не е лоша идея. Въпреки че е най-добре да държите бананите на стайна температура, докато узреят, не се колебайте да ги хвърлите в хладилника или фризера, за да забавите узряването и покафеняването.

При по-студени температури бананите ще покафенеят бързо, но това не означава, че са се развалили. За да избегнете това, помислете за нарязване на зрелите банани на малки парчета и поставяне в херметически затворен буркан или контейнер. Става и така. Можеш да ги сложиш и във фризера. Тези замразени резени се смесват по-лесно в смутита и усилват плътността на вкуса.

Добре, какво ще стане, ако бананите ми са супер кафяви? Трябва ли да ги хвърля?

Не! Въпреки че презрелите може да ви изглеждат кофти, тъмнокафявите или дори черните банани все още могат да се ядат и използват. Поради по-високото си съдържание на захар, презрелите банани са чудесни за печене и приготвяне на бананови десерти. Един банан е като вафла или две, когато е презрял, ние затва не ги обичаме.

Кефи ли те?

Звезди под въпрос за Мондиал 2022 заради Шампионска лига

Треньорът на Манчестър Юнайтед иска да замести Роналдо с топ нападател