in

WTFWTF Яко!Яко! Смех!Смех! ПлачаПлача Шит!Шит! ДГДДГД

Шантава работа! В София няма панелка под 1800 за кв. м

По-добре да живеем на улицата

Вече не е време да се влага в апартаменти с инвестиционна цел, защото 6 месеца след като банките коригират лихвите по ипотечните кредити, ще се усети охлаждането на пазара.

Имотният пазар в България май достигна своя пик – въпреки че цените продължават да се качват, все по-малко сделки се сключват.

Кога обаче тези цени ще се нормализират и до какви стойности ще паднат, никой не се наема да прогнозира. 40% бе спадът на цените при имотите при последния икономически срив през 2008 година.

ИМАМЕ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ В БЪЛГАРИЯ

Засега е ясно само, че за второто тримесечие на 2022-а поскъпването на годишна база е 14,6%, съобщи в петък Националният статистически институт. Това е с повече от 3% в сравнение с предходното тримесечие.

Само преди седмица световната консултантска компания Knight Frank оповести, че през второто тримесечие в България поскъпването на имоти е 11,8 и е по-високо от това в Берлин и други западноевропейски градове. Сега официалните данни показват още по-сериозно поскъпване.

Според НСИ в София, където жилищата и без това са най-скъпи, цените са се вдигнали със 17,3%. В Русе увеличението е още по-впечатляващо – 23,3%, но там то тръгва от много по-ниска база.

Причината цените да продължават все още да се покачват е инерцията на пазара, убедени са обаче експерти.

През септември вече има видим спад на интереса и според статистиката на Агенцията по вписванията на годишна база сключените сделки са с около 5% по-малко, отколкото за същия период на 2021 г.

Роза Михалкова – брокер от София, е убедена, че принос за лудостта на пазара имат и нейните колеги.

“Ходят масово на огледи и предлагат на продавачите да вдигнат още цената. Аз не мога да намеря вече и панелен апартамент в лошо състояние в столицата за под 1500 евро на кв. м”, каза тя. И посочи много примери за неподдържани апартаменти в крайни квартали, чиито продавачи искат невъзможни цени, достигащи до 1800-2000 евро.

Според един от големите сайтове с обяви средната цена на жилищата в София е стигнала 1800 евро на кв. метър. В най-престижните части на столицата

има и жилища

за по 3000 евро

на кв. метър

и дори повече

“Това няма да свърши добре за купувачи, строители и банки – след вече започнал процес на агресивно покачване на лихвите пазарът на жилища в България и особено в София раздува още балона”, предупреди икономистът Лъчезар Богданов.

Той посочи, че през второто тримесечие на 2022 г. са издадени най-много разрешения за строеж в едно тримесечие от 2008 г. насам общо за страната. А ако гледаме само София, издадените разрешения според планираната застроена площ са абсолютен исторически рекорд.

“Нагледно илюстрирано, започнатите нови строежи и издадените разрешения през второто тримесечие на 2022 г. в София са за 16 пъти по-голяма застроена площ от същото тримесечие на 2012 г.

София вече

допринася за

над 40% от

новото жилищно

строителство

при 14% средно в периода 2010-2015 г.

Спираме дотук. Цялата статия можеш да прочетеш във в. “24 часа”.

Кефи ли те?

-1 Points
Upvote Downvote

Как Ливърпул можеше да отмънке струващия 150 млн. евро Белингам за жълти стотинки

SpaceX на Мъск има сериозен проблем с интернета на Starlink