in ,

Яко!Яко!

Гостувахме в Гложене, но се разминахме с местната саламура

Представихме “Как да оцелееш в България” пред кмет, писател и още народни хора

Екипът на Brato.bg отново бе на път. Възползвайки се от възможността за отстъпка от 25 ст. на литър за гориво, както и от почивния ден в работата, яхнахме нашите 20-годишни превозни средства, за да се озовем след час път в тетевенския Балкан. В Гложене – място, което се гордее с красивата природа, водопадите, Гложенския манастир, ракията и саламурата, ние бяхме в центъра на литературно събитие. Имахме възможността само да помиришем местната саламура, тъй като времето ни притискаше и не успяхме да се отбием на празника, за да вкусим от тази вълшебна отвара. Казват, че тя е много солена, кисела и люта чорба, приготвена от различни видове дребна речна риба и речни раци. Яде се както студена, така и много гореща, ние се разминахме с паничките, пълни с бульон и риба.

Не успяхме да я опитаме, въпреки че на 20-и август, когато бяхме там, бе празник на тази супа. Уви, по същото време трябваше да представим нашата книга “Как да оцелееш в България”. Гостувахме директно в кметсвото на броени метри от музея, където и днес се съхраняват уникални оръжия, писма, снимки, картини, носии, предмети от бита, както и ценна информация с висока историческа и художествена стойност.

Новият тираж на “Как да оцелееш в България” заля книжарниците

Точно на 50 метра от него, на същата главна улица в Гложене,, където е и църквата, подобно на партийни секретари, получихме трибуна от катедрата в сградата на общината, за да разкажем как се пише книга от трима и какво толкова забавно има в нея. Застанали пред флага на България и изпълнили зала, в която са се вземили не едно и две важни решения за местното население, ние пресолихме леко нашата си саламура с хвалбите за писането, но се усетихме бързо, осъзнавайки, че в чуждо село и керемидите дебнат. Сред присъстващите бяха както кметът Красимир Николов, така и представители на по-младото поколение.

Добрата новина бе, че сред присъстващите бе и истински писател, тъй като ние не се приемаме за такива. Николай Милчев, автор на „Ябълковият човек“, „Разтуряй, Злато моме, магиите“ и „Ти и котките следобед“, ни показа набързо своята къща, разказвайки за миналото и настоящето. Даде ни някой друг съвет и ни пожела успех. Същото сториха и останалите присъстващи, поели обратно към своя дом с усмивка след края на срещата. А ние все пак успяхме да угодим на изострения си апетит в края на това лято в едно от местните заведения преди да поемем отново на път. Коя е следващата ни дестинация и дали ще има такава, все още не знаем, защото ходим само там, където ни поканят. Не искаме да бъдем като Нойзи – натрапчиви и навсякъде. Но ако ти се чудиш къде да отидеш този уикенд или при първа възможност, то ние ти препоръчваме Гложене, защото там има от всичко. Най-вече храна и за стомаха, и за душата…

Ако ти все още не си се сдобил с “Как да оцелееш в България”, а искаш, можеш да го сториш ТУК!

Кефи ли те?

11 Points
Upvote Downvote

Замръзни: Нов вид изпълнения на дузпи (ВИДЕО)

ВИДЕО: Коги си се заслушал на Васко Жабата и блокираш кръстовище