in

Яко!Яко!

За 2 дни: Българка стъпи на Еверест и Лхотце

Силвия Аздреева развя родния флаг от “покрива на света”

Имаме нов повод за гордост, брато – българка изкачи два от най-високите места в света в рамките на 2 дни. Силвия Аздреева стана втората нашенка, изкачила най-високия връх на света Еверест (8848 м), само два дни по-късно е покорила и Лхотце, който е четвърти по височина на планетата (8518 м). Петричанката е била част от експедиция, водена от прославения шерп Нирмал Пурджа. В групата са били над 30 туристи, но само трима са изкачили и двата върха – Силвия, мексиканецът Хуан Диего Мартинес и южноафриканецът Реми Клоос.

Така Аздреева стана втората жена от България, стъпила на „покрива на света“, след Петя Колчева през 2009-а. Освен това е четвъртият роден катерач, изкачил Лхотце, след Христо Проданов, Иван Томов и Атанас Скатов.

“Еверест 8848 метра, които се изкачват с цялата мъка на света! На 15 Май в 06:00ч Непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална – написа тя във Фейсбук. – Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона” (над 8000м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха…
Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно 😊
27 часа по-късно, с още по-големи напъни заради натрупаната умора и не само, стъпих и на четвъртия по височина връх в света Лхотце 8516м., който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и красота!”

Кефи ли те?

Обвиниха БГ национал по FIFA в продажба на мач

Сексуално насилие е да кажеш на мъж, че е плешив