Тч, джшшш, бжж, фчшшш…
Това е звукът от фойерверките за американския 4 юли. Радваме се все едно сме спечелили зелена карта. Днес в Америка се яде и пие до насиране. Честно. Уи факин нол ит, уи’в бийн деа.
Честитим празника на нашите съюзници и братя по гастроентерологични проблеми. Аре кажи “гастроентерологични” на три ракии да те видим!
Скъпи янки, честита ви Независимост, продължавайте да поставяте на колене и в зависимост всички останали, щом ви кефи. Няма да се заяждаме с нашите приятели, това беше тъпа шегичка. Тук ти представяме, брато, софрата на американците на 4 юли. Виж какво ядат и пият!
Бери лемънейд
Лимонада, но не от ония жълтите и газирани. Прави се с модерна готварска техника, а не с клъчника на баба ти за чесън. Малини и къпини се смесват в идеалната комбинация за летните събирания. Листенце от прясна мента би придало уникален вкус.
Сладък боб на фурна
Лепкав, но откровено вкусен. Този боб е задължителен за всяко барбекю парти. Прави се по най-лесния начин. Изсипваш го вече варен от консервата и го слагаш във фурната да се запече за близо час. А може да си купиш и печен, който да загрееш. Да живее Америка, полуфабрикатът и целият фабрикат, както би казал Вождът Тодар Живков. Не знаем кво толкова му се кефят на боба, след като той си е баш наш. Баба ти го прави с джоджен и първо го пържи, като преди това го накисва няколко часа в студена вода. Ние сме майстори, бе! Кви консерви, кво МОНСАНТО?!
Пикантни яйца с малцов оцет
Поредната класика, с която мама Джесика ще те нагости във Форест Груув, Орегон. Става за неква слаба ракия, но не прекалявай. Само търсачите на силни усещания пият шотове и ядат яйца.
Даваме ти даже рецепта за тази американска вкусотия. Запиши си:
- 12 големи яйца;
- 2 супени лъжици бял оцет;
- 1/2 пакетче майонеза, може и повече;
- Нарязана на ситно кисела краставичка;
- 2 супени лъжици малцов оцет;
- Настърган лук;
- 1 супена лъжица горчица;
- 1/2 чаена лъжица червен пипер.
Режеш яйцата на половина по дължина. Махаш жълтъците. Забъркваш жълтъците с другите работи от рецептата. После с готовата смес пълниш белтъците.
Салата от диня с мента и лимонов дресинг
Американците комбинират жълта и червена диня, защото е красиво. В хранителните им вериги всичко е сортирано. Селекцията е чиста наука и може с точност да се определи колко голяма и тежка да бъде динята, с каква форма и какъв цвят. Да живеят епруветките. И хемодиализата, и химиотерапията…
Салата от диня с лимонов дресинг и мента е чудесна за лятото иначе. В никакъв случай за закуска, ще ти се вие свят 3 дни. Към нея може да се добави сирене, пъпеш – даваме ти идея. Импровизирай, ако ще се правиш на американец. Те живеят на магия така и така.
Студен чай с мента
Тая мента е голяма работа, която придава изключителен аромат на всичко, в което се сложи. Янките знаят това и се глезят с нея. Можеш да си я купиш даже от Женския пазар, но ще я е садила Марие Черната, а не Емили Джоунс да речем. Пак важи! Студеният чай е свежестта, от която имаш нужда. Ние обаче имаме друг фаворит – водата. Стига с тая захар, бе. И все пак, в Америка на 4 юли пият яко студен чай с много, ама много захар. Ето рецепта за студен чай.
Салата от скариди, домати и царевица
Това чудо се прави лесно и бързо. Каквато е и цялата работа на американците в кухнята. Не можем да им се сърдим. Обичат да си угаждат и не обичат да се бавят. Ако ще правиш нещо със скариди, никога не си купувай неизчистени. Само при мисълта за последната ни такава грешка ни побиват тръпки. Миризмата е адска, от гражданска защита евакуираха блока заради нас.
Пилето на Големия Боб Гибсън
Боб Гибсън не е футболист на Челси, а ресторант. Там правят пилешко по много яка рецепта, която е станала традиционна за американците. Сервират го с бял сос. Разгледай сайта им, ще преглъщаш слюнки няколко часа.
Зелева салата с майонеза
Ял си такова в студентския стол на СУ в Ректората. Струва 1, 20 лв. В Щатите го боцкат от детската градина. Не е трудно за приготвяне, използвай въображението си. Сложи малко морков, копър, чесън. Иначе по наши данни, всеки ден зад Океана 9 от 10 души ядат майонеза поне на едно хранене. А после се питат: “Къде сгреших?”
Бекйард бургер
В кръвта на янките е да редят некви неща нагоре. Бургери, брато. Специално този се прави с 8 парчета бекон, които са равни на 25 мазни банички от близката пекарна. Слага се майонеза. А ти тъкмо си мислеше, че тук няма, нали?! В рецептата е и специален вид сирене, не е овче, авокадо, домат, лук, пипер, други люти работи, лимонов сок, чесън и още некви неща, за които няма да ни стигнат още 10 реда. В Европа 1 такъв бургер наяжда двама души. Бът дей лайк ит биг. Тази бомба също е по специална рецепта на ресторант. Вече разбираш как се случват нещата. Хващаш каквото имаш под ръка в кухнята, правиш някакъв бълвоч, патентоваш го, ипотекираш къщата, взимаш заем и правиш ресторант. Вероятността да го задухаш при този сценарий, ако си в България, е доста голяма.
Картофена салата с лук и копър
Нищо традиционно американско не виждаме в тази салата, но те си я приписват. За всеобща изненада тук няма майонеза. Йупии! Ънфакингбеливъбъл, ама верно! Комбинирай с репички и некви мръвки – кебапчета, кюфтета. Направата на тази салата няма да ти даде зелена карта, но можеш да си представяш как я споделяте с чичо ти Бари от Айова и братовчедите Джордан и Джим от Небраска. И всеки си слага от голямата купа с още по-голяма лъжица, коментирайки политиката на Обама относно здравеопазването и последната победа на Ред Сокс.
Ребърца с мед и марина от уиски
Нека не коментираме това кулинарно извращение, тъй като ни четат и деца. Само ще ти кажем, че е вдъхновено от Тайланд. Ребърцата трябва да са от младо прасенце. Правят се на бавен огън на грил, мажат се с мед, след като са преседели няколко часа накиснати в Джак Даниелс.
Домашен сладолед от праскови
Десертът е важен, а сладоледът сред десертите е най-добър. Той освежава, ако си оклюмал като на мокра… овца вълната. Не го яж сутрин, за да нямаш проблем със стомаха. Иначе ти предлагаме съвсем сериозно да пробваш сладолед с препечена филия. Една американка ни отвори на това садо-мазо с храната. Страшно е. Ето рецепта за домашен сладолед, който става и с мляко.
Черешов пай
Това, дето го гледаш по филмите, е истина. Те ядат пай до несвяст. Старозагорските череши са 200 пъти по-добри от американските, така че ще се справиш и вкъщи, ако ти се празнува с янките. Паят не е толкова труден.
Докладваха ни иначе, че тази година на 4 юли в Америка ще бъдат изядени над 200 милиона такива пайчета. Ама много ги обичаме тия хора, бе, ей! Редовно преяждат, но винаги имат в джоба карта за фитнеса, която не ползват.