in ,

Д-р Битолска: Сред мъжете се разбива стереотипът, че естетиката е само за жени

Няма какво да се лъжем – ходенето по лекари не е мъжко занимание, особено ако от дете си травмиран от прегледите на строгото джипи, чиито рецепти не може да разчете даже и китаец. Травмирани сме и от военната комисия, някои сме ходили, да, за малко да ни вземат в казармата, ама записахме висше. Всяко брато има поне по една подобна история, която не разкрива и пред най-близките си приятели дори и в разговори на по чашка.

Но също така знаем, че си гледал поне един сериал с готини докторки като д-р Куин или д-р  Меридит Грей  и тайно си е представял колко хубаво щеше да бъде и в реалния живот лекарките да са толкова загрижени, внимателни и откровено казано готини.

Е, имаме добра новина за теб! И в България има място, достойно за нов лекарски сериал –дерматологична клиника Derma-Act. Новата година идва и с нова рубрика, а от нея ще разбереш за какво говорим…

А сега ти представяме  ослепителната д-р Ани Битолска. С нея се запознахме при първото ни посещение в клиниката. Тя бе толкова лъчезарна и усмихната, че след миг вече бяхме забравили, че сме в клиника, а срещу нас стои медицинско лице. Именно благодарение на нея успяхме да заличим един татус, зад който се крие дълга история, пропита с текила.

 Д-р Битолска завършва МУ- София, част е от екипа на Derma-Act от 2 години. Професионалните й интереси са в сферата на клиничната и естетичната дерматология – лечение на дерматологични заболявания, инжекциони процедури и тяхното приложение за коригиране на белезите на стареене и моделиране на лицевия контур, лазерни технологии, които подобряват състоянието на кожата и служат като средство за лечение на мелазма, розацея, акне и др. Говорим си с нея за красотата, професията, но и за нещата от живота, с които всеки се сблъсква.

-Д-р Битолска за нас е чест е за нас да си първия ни гост в новата ни рубрика. Минаваме на „ти“, защото се чувстваме близки заради онзи татус, който успя да ни премахнеш. Първият ни въпрос е как д-р  Костас Пагидас успя да събере толкова красиви лекари на едно място? Откровено му завиждаме!
-Д-р Пагидас определено има талант да вижда потенциала в хората. Това, което той много цени, е желанието на всички нас за нови знания, за надграждане и себеусъвършенстване. Бих казала, че това, което ни е „събрало“ е не красотата персонално, а общата идея за нейното достигане. Формулата за успех се крие в екипността и мотивацията да предложим на пациентите най-добрият, съвременен и иновативен подход за лечение на техния проблем, а не просто услуга.

-Колко важна част от професията ви на дерматолози е визията?
-Визията не е на преден план. На първо място ние сме лекари. От значение е най-вече отношението към пациента, да бъдем верни на медицинските принципи и професионалисти в работата си. Външният вид и по-конкретно чистата и здрава кожа е плюс за един дерматолог, тъй като това показва как прилага съветите си върху себе си и ни позволява да му се доверим. Много по-склонни сме да вземем съвет от диетолог или фитнес инструктор, които имат добре поддържани тела, тъй като това е отражение на тяхната работа.

-Разкажи ни малко повече за теб отвъд лекарската професия. Как минава един твой ден, как се забавляваш и разпускаш?
-Стремя се да отделям повече време за себе си –ходя на пилатес, йога, X-body, както и на походи в планината. Любителка съм на зимните спортове. Ските са може би най-голямата ми страст. Със семейството ми имаме нещо като традиция всяка година да посещаваме някой нов зимен курорт. Вълнуващо е да видиш места, които си виждал само на картинки, да опиташ местната кухня или просто да усетиш различна култура.

-Честно да си признаем, ние малко се притеснихме, когато те видяхме за пръв път. Мъжете сме така като видим хубава жена, особено пък в лекарска униформа. Случва ли ти се често?
-Разбира се, че се случва, но и тук идва нашата роля като лекари да предразположим пациента да споделя. В хода на разговора притесненията изчезват.

-Кои са процедурите, на които мъжете се подлагат най-често?
-Сред силния пол все повече се разбива стереотипа, че естетиката е само за жени. Лазерната епилация е най-желаната процедура, последвана от ботокса. Напоследък нова тенденция е трансплантацията на коса, тъй като загубата на коса намалява увереността и самочувствието и все повече мъже търсят начини за справяне с този проблем.

-Да си поговорим за премахването на татусите – тема, върху която акцентираме от известно време. Сред най-задаваните въпроси от нашите читатели  са дали премахвате цветни такива, боли ли и колко процедури средно са необходими за заличаването на татуировка?
-Да, Picosure лазерът успешно премахва дори цветни татуировки като се фокусира единствено върху проблемното място, без да засяга околната тъкан и да уврежда кожата. Обикновено са необходими между 4 и 6 процедури. Интервенцията преминава с лек дискомфорт, какъвто сте имали и при слагането ѝ.

-Кой е най-странният татус, който сте премахвали?
-Наскоро премахвах татус на мъж, който беше изрисувал цялото си лице. Имаше символи и надписи на различни езици. Всеки един от тях носеше сантиментална стойност за него и беше препратка към живота му.

-Каква щеше да станеш, ако не беше доктор или това е детската ти мечта?
-Детството ми беше съпроводено с много четене и спорт. Родителите ми искаха да ми дадат добро образование и определено не ме оставяха да си губя времето. Мечтата ми беше да стана адвокат, но професията трябва да отговаря на характера на човек и в последния момент се разубедих. Реших да следвам медицина чак в 12 клас. Като си поставя някаква цел просто я следвам докато не я постигна. В момента не мога да си представя да работя нещо друго.

-Имаш ли любим сериал на тема лекари или любима книга?
-“When breath becomes air”. Книгата разказва за млад лекар, на когото му е поставена смъртоносна диагноза. Тази книга наистина ни подтиква да помислим  за живота си и дали го живеем пълноценно. Едно от най-силните послания е, че точно моментът, в който най-много искаш да се откажеш и мислиш че е всичко е загубено, е точно този в който трябва да стиснеш зъби и да продължиш напред.

-Ами любим актьор, изиграл лекар? Само не казвай Джордж Клуни …
-Това е лесно – Хю Лори!

С риск да навлезем в личното ти пространство, водила ли си твой приятел на процедура в Derma-Act?
Не един. Все по-често мои приятели ме питат за различни процедури. Естетиката не е тема табу сред мъжете вече. Последният, когото доведох, беше брат ми. Даже се обзаложих с него, че мога да премахна цветната му татуировка…и както във всеки наш спор спечелих.

-Ще ни дадеш ли твоята най-добра причина да посетим Derma-Act?
-Трябва веднъж да дойдете и ще намерите още много добри причини да се върнете отново, защото ние не се грижим само за външния вид, а за увереността на пациента.

-Кои са трите препоръки за здраве, които ще дадеш на нашите читатели?
-Ключът към доброто здраве е в грижата за тялото и изграждането на правилни навици – наспивайте се, хранете се пълноценно и спортувайте.

Кефи ли те?

Падна велик гол във Висшата лига (ВИДЕО)

Смразяващият “Писък” оглася кината от 14 януари (ВИДЕО)