Отказът от алкохола удължава живота с 28 години

Отказът от алкохола удължава живота с 28 години

Следващите няколко реда са тежки за четене, брато. Не целят да те отказват от абсолютно нищо, но все пак сме длъжни да го напишем. А то е, че учени от Каролинския институт в Стокхолм установиха, че животът на скандинавците може да се удължи с 28 години, ако те се откажат изцяло от алкохола.

Специалистите на по чашка цели две десетилетия наблюдавали здравето на зависими от алкохола жители на Швеция, Дания и Финландия. Те установили, че смъртността при хората с този вреден навик е много по-висока, в сравнение с тази на останалите граждани. Средната продължителност на живота им била с 28 години по-кратка.

Екипът изтъква, че консумацията на спиртни напитки дори и в малки количества, се отразява пагубно на вътрешните органи. Увеличава се рискът от онкологични заболявания, появяват се когнитивни, зрителни и репродуктивни разстройства.

По-рано учените установиха, че степента на опиянение зависи не само от изпитото количество, но и от индивидуалните особености на човека. Например при хората, които консумират повече плодове, етиловият спирт се разгражда по-бързо заради високата активност на някои ферменти.

Ние пък се сетихме за един стар, но як виц, който гласи, че кучетата, които търсят наркотици, живеят два пъти по-малко, но и два пъти по-весело.