in

Яко!Яко! Смех!Смех! WTFWTF ПлачаПлача Шит!Шит! ДГДДГД

10 причини все пак да се гордеем, че сме българи

Отбелязваме 145 години от Освобождението на България. 3 март не е почивен ден, нито такъв за двойна надница, 3 март е национален празник, голям ден в българската история. А също и удачен момент политиците да се престорят на загрижени. Не им обръщай внимание, думите им не струват.

Днес почитаме историята, опълченците, несмиримия български дух. Прекланяме се пред онези, на които дължим свободата. И въпреки опитите на горепосочените управници да ни накарат да намразим страната си, ние се гордеем с нея. Държавата е тази, която не ни е по вкуса. Тук сме, за да припомним само малка част от причините да се гордеем, че сме българи!

Оцеляването

Не са ни изтребили за 500 години турците, така че сме жилава и корава нация. Едва ли други биха го постигнали, брато. По едно време сме били 800 000 население и тогава жените са започнали просто да раждат по 10 деца. Изход имаме от всяка ситуация и можем всичко ние българите, стига да го поискаме.

Спасяването на Европа

Междеу 715-717 г. България спасява Европа от ислямизация. Тогава, под ръководството на Хан Тервел, българите спират арабското нашествие пред вратите на Константинопол, като помагат на Византийската империя да се справи с опасността. В жизненоважна битка по-късно българската кавалерия побеждава над 60-хилядната арабска армия и спасява Европа от заплахата. В много хроники Тервел е наричан “Спасителя на Европа”.

А, Б, В…

Българите сме първите хора, които използваме кирилицата, веднага след нейното създаване през 9 век. Днес около 300 милиона души по света пишат на кирилица. И още един факт – с влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. кирилицата става третата официална азбука в Съюза след латиницата и гръцката азбука. Добре ли е? А ти си пиши bep4e, ko praish…

Литературата

Най-известният български роман в световната литература – “Време разделно”, е написан от акад. Антон Дончев само за 45 дни. Издаден е 17 пъти у нас. Преведен е на 28 езика и по света има над 3 милиона тираж. Имаме и други незабравими автори и творби. Прочети ги, ще се почувстваш горд!

Шампионите

Спортът ни може да е в упадък, но историята помни велики шампиони и  горди българи. Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Христо Проданов, Златните момичета, Таня Богомилова, Валентин Йорданов, Дан Колов, Петър Попангелов, Наим Сюлейманов и още, и още, и още. Днес спортът ни е на друго ниво, а на нас ни остава да гледаме PR снимки на министъра, но въпреки това, все още в някои спортове се борим за призовото място. Защото сме народ, който не се примирява и малкото му е достатъчно, за да стъпи на някаква основа и да гледа към върха, където ни е мястото!

Традициите

Все още ги пазим и това трябва да е една от мисиите ни. Настрахваме само като видим нестинари на фона на българска музика. Същото се случва и с хорото за Йордановден в Калофер, но само там! А какво да кажем за Сурва? За кукерските игри, баба марта, лазаруване. Имаме устойчиви, наследени от предците народностни черти, които създават уникалния образ на народа. И трябва да ги пазим, почитаме и празнуваме. В тях се корени българския дух!

Родопите

Няма друго такова място на света като Родопите. Прекланяме се пред магитята на планината – огромните вековни борови гори, гайдите, пататника, добротата на хората. Това място носи със себе си енергия, от която можеш да настръхнеш. За да се гордееш с Родопите, трябва първо да ги посетиш. Направи го и ще ни разбереш. Гордеем се с цялата природа на България и дано това продължи и занапред, тъй като правим сериозни опити да я съсипем – едни бутат дюни, други строят подпорни стени на брега на морето, трети секат дърва, четвърти просто си изхвърлят боклука през терасата и фаса през прозореца на колата.

Науката

Първият компютър е дело на Джон Атанасов, каквото и да се опитват да ни убедят американците. Първият цифров часовник за ръка е разработен от Петър Петров.  В модели на автомобилите “Сузуки”, “Тойота”, “Фиат”, “Опел”, “Хонда” се вграждат  автоматични скоростни кутии, изработени от Румен Атанасов. Да продължаваме ли? И днес има млади и талантливи българи, стоящи зад масивни проекти. Но за тях трудно ще чуеш по новините, там важно е коя отсечка от любимата му магистрала е открил премиера и какво е свършила Йорданка Фандъкова. Отчита се дейност.

Храната

Ние, българите, имаме уникална кухня, в която се влюбва всеки чужденец, който дойде у нас. Таратор, шопска салата, мусака, каварма, чушки бюрек, баница, пълнени чушки, пататник, пиле с ориз…можем да продължаваме още много. Отиди в Англия и ще разбереш какво имаме предвид. Българската кухня е повод за гордост, а най-вкусно е, когато го сготви мама или баба.

Музиката

Кефи ли те?

16 Points
Upvote Downvote

Родните 359 Hip-Hop Awards с последно издание!

ChatGPT: Защо българите трябва да се гордеят