in

Топ 10 филма на тема “планина” (Част 1)

Зима е, брато, а освен това е и локдаун. Ако четеш тази статия в друг момент, пропусни първите две изречения. Наскоро четохме книга, посветена на К2, след това се случи и трагедията с Атанас Скатов. И това допълнително засили любопитството ни към планината.

Филмите на тази тематика не са чак толкова много, но повечето са силни. Решихме да изгледаме тези, които все още на сме и вярваме, че ще ти допаднат и на теб. Ако се чудиш какво да правиш в студеното и мрачно време, подбери нещо от следващите ни предложения.

Sherpa/Шерпа (2015)

Документален филм на австралийския режисьор Дженифър Пейдом от 2015 г. Лентата е заснета по време на лавина през 2014 г. на връх Еверест. Докато се фокусира върху Шерпа Фурба Таши, човек, който е изкачвал 21 пъти Еверест, докато води експедиция за новозеландска компания, наречена Химекс, филмът изследва святостта на планините в Шерпа културата. По време на заснемането на документалния филм, ледена лавина уби 16 шерпи. Филмът е почит към водачите, които остават в сянка при големите триумфи на катерачите.

Free Solo/Сам на скалата (2018)


Free Solo разказва историята на Алекс Хонълд – катарач, който не обича да използва обезопасителни въжета по време, докато виси от скалата. Филмът бе номиниран за Оскар, а у нас премиерата му бе по National Geographic. „Сам на Скалата“ е напрегнат трилър и вдъхновяваща история за атлет, който поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното. Той разкрива каква е личната цена на успеха. Когато катерачът започва тренировките си, бронята на неуязвимост, която е градил с десетилетия, неочаквано се разпада – Хонълд се влюбва, което нарушава концентрацията му и води до контузии и спънки. С изкусното си майсторство и шеметна операторска работа, Васарели и Чин успяват да уловят по един изключително красив начин искрените човешки мигове, наред с екстремното катеренето на Хонълд. Резултатът е триумф на човешкия дух.

Еверест/Everest (2015)

Професионалните алпинисти Роб Хол (Джейсън Кларк) и Скот Фишър (Джейк Джиленхол) застават начело на конкурентни експедиции, чиято цел е да покорят Еверест – най-високият връх на планетата. Тяхното начинание се превръща в опасно приключение, когато безстрашните алпинисти попадат в центъра на една от ай-свирепите бури досега.Поставени в невъзможна ситуация, границите на човешкия дух и физическото оцеляване са подложени на изпитание в епичната битка за оцеляване, в този напрегнат трилър, вдъхновен от истински събития.

Meru (2015)

Залозите за великите изкачвания са големи и върхът в планината Меру може да стане финален приз. На височина повече от 6 км. над свещената река Ганг в Северна Индия, поставен като непреодолимо препятствие, той привлича вниманието на най-смелите алпинисти. Експедицията в най-тежките природни условия и вечната борба с демоните в себе си, плюс красивите картини, завладяващия сюжет и пълния реализам, правят този филм доста интересен.

Touching the Void/Докосване на пустотата (2003)

В средата на 80-те двама млади алпинисти решават да достигнат най-високата точка на планината Сила Гранде в Перу по неизкачван досега стръмен склон. Оставяйки трети човек да пази лагера в подножието, Саймън и Джо тръгват да се катерят в продъжение на няколко дни.

Целта е постигната, но на връщане Джо пада и си чупи крака. Макар в планината това да означава сигурна смърт, Саймън продължава да го спуска с въже зад себе си. Когато обаче Джо пропада и връщането му назад е немислимо, Саймън решава да пререже въжето, смятайки че е невъзможно приятелят му да оцелее. Въпреки това, Джо не се отказва да се бори за живота си.

Следва продължение…

Кефи ли те?

Колелото с циркулярни триони вместо гуми (ВИДЕО)

Петима футболисти, родени да играят в “А” група