in

Излиза биография на незабравимия Трифон Иванов

Изминаха 5 години без Трифон Иванов, брато. Сърцатият бивш футболист си отиде без време през 2016 година, покосен от масивен инфаркт. Новината дойде като гръм от ясно небе, още помним деня, в който научихме какво се е случило. Героите обаче са, за да се помнят. Сега, в навечерието на 5-годишнината, излиза неговата биография. Единствената такава! Автори на “Трифон Иванов – Железния. Биография на една вечна легенда” са спортните журналисти Добромир Добрев, Кристиан Иванов и Георги Иванов. Книгата е написана със съдействието на Маринка Павлова – майката на Трифон Иванов.

“Специално за биографията на Трифон говорят първият му треньор Васил Матев и следващите му наставници във футбола – Георги Василев-Гочето, Пената, Христо Бонев-Зума. Цяла плеяда са съотборниците на легендарния №3, които без никакво замисляне приемат поканата да сътрудничат на авторите. Своите неповторими разкази правят Красимир Балъков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Георги Димитров-Джеки, Наско Сираков, Ивайло Йорданов, Златко Янков, Радостин Кишишев, Петър Александров”, се казва в пресъобщението на книгоиздателска къща “Труд”.

В книгата е включено и интервю с Христо Стоичков, в което най-известният български футболист разказва за най-големия си приятел. 

“Приятелството не се купува, не се гради за ден. Трифон беше честно момче. До края на дните му, Бог да го прости, не спирахме да се шегуваме. Най-любимото ми беше да му искам автограф върху снимки, на които изглеждаше най-страшен. Много се ядосваше”, спомня си Стоичков.

Трифон Иванов е роден 27 юли 1965 г. в село Горна Липница. Сочен е за най-добрия централен защитник в историята на българския футбол. Избран е в идеалния отбор на България за всички времена. За България изиграва 76 мача, в които вкарва 6 гола.

Играл е за “Етър” , ЦСКА , испанския “Бетис”, швейцарския “Ньошател Ксамакс”, австрийските “Рапид”, “Аустрия” и “Флоридсдорфер”. Прекратява състезателната си кариера на 36 години през 2001 г. На 13 февруари 2016 г. Трифон Иванов е покосен от масивен инфаркт.

Кефи ли те?

Скатов приближава върха в първата българска зимна експедиция за изкачване на К2

На пазара пускат “хендсфри” маратонки (ВИДЕО)