in

Скатов приближава върха в първата българска зимна експедиция за изкачване на К2

Рано сутринта около 2 часа на 3 февруари, Атанас Скатов се насочи към върха на К2, брато. Ден по-късно родният алпинист се намира на почти 7400 метра височина на втория по височина връх на Земята.

Засега по прогноза именно 4 и 5 февруари са подходящи за атака на върха.

По-голяма част от участниците в зимната експедиция тръгнаха още вчера на 2 февруари, понеже бяха запланували нощувка в Лагер 1 за разлика от българина, който на предходната ротация бе депозирал багажа си в Лагер 2.

За половин денонощие Скатов и неговия партньор достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6 600 метра), където било студено и ветровито.

Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето, атаката на върха започна на 4 февруари, като се планира Лагер 4 да бъде пропуснат.

Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по-трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. Почти половината изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Скатов, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но продължава напред и нагоре в първата българска зимна експедиция на К2.

Може да следиш спот-а му от следния линк, брато: https://atanasskatov.com/new/

Кефи ли те?

ВИДЕО: Тежък рап като от едно време с DMX, Method Man, Redman, Nas и Busta Rhymes

Излиза биография на незабравимия Трифон Иванов