in

Пет факта за Копа Либертадорес преди финала “Палмейрас” – “Сантос”

Тази вечер предстои голям финал, брато. Копа Либертадорес ще излъчи своя победител в 62-ото издание на турнира, който е еквивалент на Шампионска лига, но за Южна Америка. Един срещу друг се изправят “Палмейрас” и “Сантос” – два бразилски клуба. Двубоят е от 22 часа и ще бъде излъчван по Макс Спорт. Тук сме, за да ти дадем няколко любопитни факта преди сблъсъка.

  • Копа Либертадорес е определен като петият по важност трофей във футбола след Световното и Европейско, Шампионска лига и Копа Америка.
  • Най-голямата победа в турнира е от 1970 година, когато уругвайският “Пенярол” венецуелците от “Валенсия” с 11:2.
  • Това е трети бразилски финал в турнира за 62 години. Предишните два бяха също през този век – през 2005-а, когато „Сао Паоло“ надви „Атлетико“ (Паранензе), а година по-късно отстъпи на „Интернасионал“.
  • “Сантос” има три трофея в Копа Либертадорес – 1962 г. и 1963 г. с Пеле и 2011 г. с Неймар. “Крузейро” има само един от 1999-а.
  • Аржентина има най-много победи в турнира. Клубове от страната са спечелили общо 25 трофея, а втори по този показател е Бразилия като тази вечер ще бъде под №20. Логично №1 е “Индепендиенте” със 7, а втори е “Бока Хуниорс” с 6, но и най-много финали – общо 11.

Играч под лупа: Рони (“Палмейрас”)

Нападателят е звездата на тазгодишното издание. Роденият през 1995 година футболист има тежка съдба. Изоставен от своите родители още в най-ранна детска вързаст, той отраства при своята баба заедно с четирите си братя и сестри. Тя почива още, когато той е малък и е принуден да работи с дядо си в селскостопанството. По-късно се мести в Белем, където сменя различни професии, сред които фермер, куриер и асистент механик. Този сезон има 5 гола и 7 асистенци в турнира.

Кефи ли те?

Прогнозираме три тегави мача с с общ коефициент 13.28

Питаме: Колко книги ще прочетеш през 2021 година?