in

Джендърите посегнаха и на картите, създадоха полово неутрално тесте

Начинът, по който ние играем на карти, може да се промени завинаги, след като дипломант по съдебна психология от Нидерландия създаде ново тесте, в което няма попове, дами или валета, брато. За пръв път идеята хрумнала на 23-годишната Инди Мелинк, докато показвала правилата на игра с карти на свой братовчед.

Докато учила роднината си, тя осъзнала “неравенството” между това, да имаш поп или дама, и че попът е по-ценен от дамата. След окуражаване от баща си, Инди решила да създаде свое собствено тесте карти със злато, сребро и бронз, които да заместят, попа, дамата и валето.

“Тази йерархия, че попът е по-ценен от дамата, това неравенство влияе върху хората в ежедневния им живот, защото това е поредният начин, по който се казва на някой, че той не е толкова важен, колкото другия”, размишлява Мелинк.

Първите ѝ 50 тестета са били светкавично изкупени от нейните приятели и членове на семейството. След първоначалния успех на новото “джендърски неутрално тесте”, Инди решава да направи още и да започне да ги продава в интернет. Само в рамките на месец тя е успяла да продаде над 1 500 тестета в страни като Белгия, Германия, Франция и САЩ.

Виждайки, че тестето ѝ става все по-популярно, Инди пробва картите си и при игри между професионални играчи, които никога до сега не са се интересували от половото неравенство в картите. Берит ван Добенбург, шефът на Асоциацията по бридж в Холандия, казва, че е много важно хората да се замислят за неравенството между половете, но това би било много трудно, защото за целта са необходими официални промени в правилата на игрите.

Кефи ли те?

Това е гол №1 в България за 2020 година (ВИДЕО)

Нарушители в Бали правят лицеви опори при липса на маска (ВИДЕО)