in

Защо монета, хвърлена в самолетен двигател, няма да донесе късмет

Пътуването със самолет не е за всеки, брато. Редица хора се страхуват, а кръстенето преди излитане е най-малкото, което правят за късмет. Може би най-известният е най-малко разбран е аплодисментите към пилотите при благополучно кацане. Но това е нищо, все пак е достатъчно безобидно от други, които пътниците изглежда измислят в движение.

През 2019 г. жителят на Китай Лу Чао беше глобен с 17 000 долара за хвърляне на няколко малки монети в двигателя на Airbus A320neo на Lucky Air. Безумното и необмислено действие на Чао бе неочаквана и принуди компанията да отмени полета. Оказа се, че мъжът лети за първи път и затова реши да хвърли няколко монети от 1 юана в двигателя за късмет. Полетът, както споменахме, бе отменен, а суеверният пътник бе осъден да компенсира всички за провалените им планове.

Пътниците трябваше да бъдат отведени до хотела и настанени за сметка на авиокомпанията, а инцидентът предизвика нарушаване на полетния график.

След този инцидент мнозина бяха изненадани – как малките монети могат да навредят на огромен лайнер? Оказва се, че техният миниатюрен размер изобщо не означава, че те не могат да нанесат критични щети. Явид Байандор, основател и директор на лабораторията Crashworthiness for Aerospace Structures and Hybrids (CRASH) към Факултета по машинно и космическо инженерство в Университета в Бъфало (САЩ), разказа пред журналисти за опасностите от подобни ненужни обекти.

Двигателите са проектирани така, че в тях ще попаднат достатъчно големи чужди обекти, като птици. Но важна роля играят не размерите на предметите, а свойствата на материалите, от които са съставени.

Представете си, ако хвърлите монета в миксер, който може да смила например масло, захар и други съставки, но не и медта, цинка и никела, които съставят парата. Двигателите също – те са готови да понесат вода и градушка с висока скорост, но не и монети. Струва ли си да говорим за това до какво може да доведе унищожаването на агрегата по време на полета.

Кефи ли те?

Идеи за тренировки в домашни условия

Компилация с най-яките голове на Уейн Руни (ВИДЕО)