in

Килата пред Brato.bg за новата песен “Баница”: Важно е да изляза от стереотипа на рапъра

Нашият гост няма нужда от представяне, брато. Вместо това предпочитаме да разкажем за пътите, в които сме се прибирали след негово участие на четири крака. Но причината е била не защото имаме слабост към алкохола, ПОВЯРВАЙ, а заради купона, който вдига 100 Кила, когато влезе в клуба. 

Слушаме го от “В клуба” до “Баница”. Е, последната песен ни изнедада, признаваме, че не е по наш вкус, може би проблемът е в нас. Именно затова решихме да направим интервю с Явор Янакиев за парчето, до къде го докара с образованието и дори за евентуален дует с Веселин Маринов. 

Килата говори открито и не се смущава от някои наши по-странни въпроси. 

-Кила, как си в тези смутни времена? Успяваш ли да се опазиш от истерията?|
Здравейте, Брадъри! Zдрав и усмихнат съм, благодаря! Надявам се и да се опазя от истерията.

-Директно питаме за новата ти песен „Баница“. Един простичък въпрос имаме – защо, брато? И ние обичаме да ядем баница, но песента ти леко ни смути. Не е в твой стил, не ти отива нещо, не я и разбрахме. Има някакво скрито послание, но не го уловихме. Няма да го крием, не ни допадна, но пък си пускаме много други твои песни, когато имаме нужда от добро настроение. Вечен си в рапа, ама тая баница…
Новата ми песен със заглавие „Баница” е съвместна с Иво Димчев – един страхотно колоритен и уникален изпълнител, не само с певческите си възможности, а и с визията и присъствието си.

Затова и всички компоненти както на аудиото, така и на видеото към „Баница’ са доста смели и нестандартни, особено за въображението и разбиранията на българина. Това ме кара да се замисля, как ли биха реагирали в Япония например на нашата визия и звучене.

А дали е в моят стил бих казал, че моите фенове и приятели в годините са били свидетели на десетки песни, в които 100 КИЛА е налагал звучене за първи път. Още в първата ми песен “В Клуба ” се отличавам със звучене, флоу и тематика, непознати и неразвити в България. Когато направих „100 Гайди”, рап песните с гайди бяха две, като втората пак е моя – „G Shie” oт първият ми aлбум. Tо също беше нестрандартно парче и беше странно прието в началото.

Песента „Фараон” пък е инспирирана от сцената в Бразилия, Португалия и Ангола от едни от най-пъстрите им представители Buraka Som Sistema, Dj Diplo, Major Lazer, MYA, на които съм фен от далечната 2002 г. Те са мега силно течение, което в годините успя дори да стане Мейнстрийм в музикалния бизнес. „Аз съм шест” е другата т. нар. различна песен, защото в годината, в която излиза реге звученето в Бг рапа е адски слабо и неочаквано.

Назад във времето имам песни с Нели Рангелова, Цветелина Янева, Албена Вескова, все хора далеч от моя стил, но за мен е истинско предизвикателство да мога да адаптирам 100 КИЛА във всичко и да мога да се приспособя към неща, които са непосилни за други. Да изляза от стереотипа на рапъра е много важно за мен! 

Не обичам да си поставям граници, а този проект дори ме кара да се гордея, че мога да изляза от зоната си на комфорт и да покажа нещо освен нечувано и невиждано, като за второто говоря в световен мащаб. Отделно това е unbeatable swag!

Всяка една тениска на Gucci можеш да си я купиш, всеки чифт обувки на Jordan можеш да си купиш и по този начин да изкопираш някого много лесно, докато за визията на „Баница” не може да се намери аналог. Абсолютно никой, освен имена като Бъста Раймс и Тайлър Дъ Криетър, са си позволявали толкова дръзки визии в клиповете си. Аз лично съм поласкан, че този човек – Иво Димчев направи първата си дуетна песен  с Бг артист, а именно с мен!

Има още нещо, което е много интересно относно моята част от песента, но ще го обявя публично съвсем скоро. Изчаквам, защото искам да разбера колко сме тесногръди в разбиранията и възприятията си за различното, а уж всеки един от нас се цели в това всеки ден, час и минута.

-Живеем в много потиснато време. Хората си имат проблеми, сега и този COVID-19. Ти как поддържаш доброто настроение, защото винаги си усмихнат и заразяваш с позитивизъм, въпреки световните гадости?
Доброто настроение го поддържам с положителни хора, разговори, дела и действия. Просто държа тесен кръг от свежарки, с които времето ми е запълнено и оползотворено по най-добрия начин.

-Ще се чипираш ли с една ваксина като ги докарат?
Ваксините са по желание и много важни, според мен за изтръгването на вирусът от обществото.

-Кажи ни завърши ли 12-ти клас? Питаме, щото си търсим повод да се напием.
Завърших 12.клас с матури по БЕЛ и Английски език. Сега гледам напред в образованието си и търся нови хоризонти за развитието ми.

-Наистина евала, че го направи, евала, че си сериозен в това, евала, че го обяви и публично. Важно е и го знаеш, брато, затова ти се кефим!
Гледахме те по БНТ, където се представи впечатляващо в дебат за защита на културата. Ти си артист и имаш страшно много опит. Мислил ли си да влизаш в политиката? Или да запишеш песен на политическа тематика?

За сега нямам интерес към политиката. Както всеки човек аз просто искам да живея добре не само докато съм млад и работоспособен, а и като достигна годините на нашите баби и дядовци. Хората не си дават сметка, че техните родители живеят адски кофти и нестабилно, докато те се кефят на поредната си нова материална придобивика. Има пенсионери, на които няма кой да им купи лекарства, нямат възможност да посетят добър лекар, което ме кара да се замисля за нас след време.

-Силни думи! Неотдавна пусна книга. Това ли е първата ти, която прочете, защото обичаш да се шегуваш на тази тема? Сериозно, има ли шанс да преоткриеш четенето сега, когато вече и ти стоиш на рафтовете в книжарниците?
Биографичната ми книга се казва „Свободен” и излезе преди година. Събрани са интересни истории за мен, описани в една тънка книжка на фона на пъстрия ми живот, които откровено мога да споделя с приятелите и феновете ми.

Четенето е моя страст, но винаги се шегувам по начина, който споменахте, за да бъде весело. Моите фаворити са добре познати автори като Стивън Кинг. Всъщност първата негова книга, на която попаднах като тийнейджър, е „Мъртвата зона”, а след това в мой фаворит се превърна „Дългата разходка”. Предпочитана за мен литература също е тази, която дори е забранена за издаване в България и най-често попадам на нея чрез преведени копия, издавани преди 100 години и основно засягат теми за световното управление, силните в сянка, символи и ритуали.

-Четенето му е майката! Не търсим интриги, но ни е любопитно какво се случи с Големия? Чувате ли се сега?
Няма интриги с Големия. Това е един от най-добрите рапъри за мен. Страхотно момче, а личните му качества като доброта, отдаденост, съпричастност и отношение са за пример. В професионално отношение това е човек, с който съм направил едни от най-големите тупалки в периода 2011-2015г.

-А как е малкият? Не, не, не отговаряй, шегуваме се.
Малчо малкият е страхотен пичага, скромен и надявам се щастлив и здрав!

-Има ли роден артист, който ти е отказвал да запишете песен? И изобщо какво мислиш за тия рап-чалга колаборации, дето се правят напоследък? Що още немаш кючек?

Няма изпълнител, който да ми е отказал. Иначе аз подкрепям и харесвам всичко в музиката. Някои повече, други по-малко, а по-кючек песен имам, казва се “Ziggy Zao”. Човек може да бъде лесно манипулируем, като сложиш два бластера в песента те се нагласят за дъбстеп, както е в песента ми „Balkan-Funk Nelegal”, “В Клуба”, “Пуяка” и др.

-А мислил ли си за песен с Веселин Маринов? Честно!
Веселин Маринов за мен е изключително голям артист, продуцент, автор. Той е човек, който още в началото на 90-те си е закупил техниката за озвучаване на концерти и е създал екип, с който е развил страхотна концертна дейност, която е пословичен с брой фенове. Така е станал независим от това дали ще го канят някъде да пее или не.

Той самият организира концерт и той печели от това не само финанси, а и лоби. Години наред той показва постоянство в записването на албуми, а това е нещо, с което много, ама много малко хора могат да се похвалят в България. Сам се продуцира, което значи независим и свободен. Сам се разпространява, което значи независим и свободен.

Неговите фенове чакат с часове за личен автограф след концерт с оригинален диск в ръка. Уважава всеки един от тях и остава да подписва с часове дискове, мърч и последен тръгва от залата след почти 4-часов концерт. Това, с което печели феновете си, са мелодични и супер положителни песни, в които хората намират себе си, а това е страхотно.

Злобни, завистливи, непризнателни и неуважителни  фенове на Веселин Маринов НЯМА! Моите фенове най-често си теглят песните от YouTube. Продал съм около стотина диска от албум, а съм подарил хиляди. Не съм достигнал и една десета от силата, наречена Веселин Маринов.

Да, много ми се иска да запиша с него, но той едва ли иска да запише с мен. Само любов и признателност към този човек!

-Пожелай нещо на нашите читатели за празниците. И бъди жив и здрав, от сърце ти пожелаваме само успехи, брато!
Пожелавам на Вашите читатели най-важните три неща – здраве, здраве и здраве.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Qvor Qnakiev SWG CHMP (@100kila)

Кефи ли те?

Търси книгата “Великият Ливърпул – футболен куиз” от “Premium Books”

Акция по време на карантина: Хванаха 40 души в наргиле бар