in

Легенда за Никулден

Честит празник на всички празнуващи! Честит Никулден, днес почитаме Свети Николай. Могат да почерпят още банкери и рибарите. В православната вяра на българите светецът Николай Мирликийски (Свети Никола), чието име означава “Побеждаващ”, се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Казват, че когато човек си отиде на голям празник, духът му се пренася в рая. А когато си отиде на Никулден, си отива пречистен от всички тегоби и страдания. Самият св. Николай Чудотворец се счита за пазител не само на моряците и банкерите, но и на всички семейства. Той е пазител на семейния огън, той носи първия сняг, той е и първообраза на Санта Клаус / Дядо Коледа/ в западноевропейския фолклор.

Народните поверия гласят, че на Никулден всички кораби и лодки трябва да са на брега, защото светецът, освен покровител на моряците, също така е създател на бури и урагани. Вярва се, че свети Никола винаги пристига на златен кораб там, където има нужда.

За негова ритуална жертва винаги се избира шаран и затова има причина. Едно поверие разказва, че веднъж моряци се натъкнали на ужасна буря в морето. Корабът се пробил и започнал да пропуска вода. Сам светецът тогава ги спасил, като хванал един шаран и с него запушил пробойната, усмирил бурята и съпроводил злополучните матроси до брега. Затова и всяка година се яде шаран на този ден.

Друго поверие разказва, че шаранът задължително се пълни, а люспите се оставят и се слагат в портмонето – за да не свършват парите в къщата. Освен това, кръхчето — теменната кост, която е във формата на кръст, се пази, за да носи здраве на дома.

Костите на шарана не се изгарят или изхвърлят. Те се закопават в градината, или се пускат в реката – да се умножи благосъстоянието на дома. Неслучайно в дома се слагат, освен рибника и вино, жито, царевица, питка, сърми, боб с чушки и куп други неща.

Друга легенда разказва защо свети Никола е пазител на търговците – преди да стане светец и покровител на рибарите, Николай Мирликийски бил лихвар, който помагал на бедните и защитавал онеправданите. Винаги давал пари на нуждаещите се, но внимавал да не разберат от кого идват. Така веднъж дори дал на един търговец три торби с жълтици, за да омъжи достойно трите си дъщери…

Народните представи за “мокрия Свети Никола” или “рибния светец” са разнообразни. Той се осмисля като крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. В други случаи е наричан стари, зимни Св. Никола и е описван като беловлас и белобрад старец. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.

В народната представа Свети Никола носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: “Днес му е денят, утре му е снегът”. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

Кефи ли те?

Край на мъките! Направиха зарядно, черпещо ток от човешкото тяло

Намерихме къде да празнуваме Нова година