in

Играчи масово скачат на EA Sports, заради лицата им в играта FIFA

Стотици играчи планират да предприемат правни действия срещу EA Sports, твърдейки, че техните ликове са били използвани в игрите от серията FIFA без тяхно разрешение.

FIFA е един от най-дългогодишните франчайзи за спортни игри на всички времена. Първата игра FIFA беше пусната през далечната 1994 г. и оттогава е лидер във футболните симулации. Оттогава всяка година се издава актуализирана версия на играта чак до FIFA 21, която излезе миналия месец.

Вероятно повечето играчи да бъдат доста развълнувани, когато видят, че се появяват в игра от поредицата FIFA, независимо дали е за първи, пети или 15-ти път. Винаги трябва да е вълнуващо да откриете как сте оценени тази година, дори ако това се окаже разочарование. Наскоро обаче излезе наяве, че EA Sports може да не е искала разрешение за използване на ликовете на играчи.

Това твърдят Златан Ибрахимович и неговият агент Мино Райола. В момента шведската футболна звезда играе за Милан и от години се появява в спортната серия. Тази седмица обаче той написа в Туитър, че никога не му е хрумвало, че никой от EA Sports или FIFA никога не е искал разрешение да използва лика му.

“Някой печели от моето име и лице без никакво съгласие през всичките тези години”, написа Ибрахимович. Той също така спомена федерацията FifPro, с която EA работи, за да лицензира ликовете на играчите, твърдейки, че никога не е имал споразумение с организацията. Играчът на Тотнъм Гарет Бейл реагира на коментарите на Ибрахимович, твърдейки, че дори никога не е чувал за FifPro.

Райола каза пред The ​​Telegraph, че до 300 играчи, включени във FIFA 21, планират да предприемат правни действия срещу EA за използване на образите им в игрите FIFA.

EA публикува изявление, в което се твърди, че има „договорни права да включва ликовете на всички играчи, които в момента са в нашата игра“. Очевидно гигантът прави това чрез клубовете и лигите, в които играчите се състезават. Той има право да използва лика на Ибрахмиович чрез сделка с Милан и същото важи за Бейл чрез разрешение, дадено от Висшата лига.

Кефи ли те?

Търсим голове у нас и в Англия с общ коефициент 14,53 на 4 мача

ВИДЕО: Да ядеш омлет от червеи