Нашата рецепта: Бирата е полезна след боледуване

Нашата рецепта: Бирата е полезна след боледуване

За положителните свойства на бирата се пише от векове, брато. Хубаво е обаче да се припомнят, защото Цецките си мислят, че само си правим кефа. А истината е друга – мислим за собственото си здраве и дълголетие и нищо повече.
На помощ сега се притичат и учените от Нидерландия. Те са натискали много на пиво, за да установят, че вълшебната алкохолна напитка съдържа пробиотици, които имат главна роля в поддържането на добро състояние на микрофлората в човешкия организъм, представляваща съвкупност от различни бактерии. Доказано е, че пробиотиците възстановяват равновесието в храносмилателния тракт, особено след заболяване, когато приемът на антибиотици или физическото претоварване може да наруши естествения баланс в червата.

С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири, които ние на галено им викаме вайс. Според ново проучване на Амстердамския университет по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръката е да бъдат консумирани с мярка.

Пивото е богат източник и на разтворими фибри, които подобно на пробиотиците благоприятстват храносмилането и усвояването на храната. Според английски учени две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%.

Наред с пробиотиците и фибрите, в бирата се съдържат елементи като магнезий, силиций, калций и фосфор, които подобряват електролитния баланс на организма и подпомагат неговото бързо възстановяване и укрепването на имунната система. Доказано е, че пивото е основният източник на силиций в хранителния режим на човека.

Казахме достатъчно, брато. Сега отиваме да си отворим една, защото здравето е преди всичко, нали така?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brato.BG (@brato.bg)