Франсис Форд Копола смени началото и края на „Кръстникът III“

Франсис Форд Копола смени началото и края на „Кръстникът III“

От “Парамаунт” пуснаха първи кадри от новата версия на мафиотския епос “Кръстникът III”, излязъл преди точно три десетилетия, брато. На 81 години Франсис Форд Копола реши да преработи и премонтира противоречиво приетата драма, за да я превърне в наистина достоен финал на своята могъща мафиотска сага, променила целия филмов пейзаж през 70-те с шедьоврите “Кръстникът” и “Кръстникът II”.

Новото заглавие е “Кръстникът, Кода: Смъртта на Майкъл Корлеоне”. Легендарният режисьор и сценарист твърди, че това е било първоначалното желание и на автора на литературния първоизточник Марио Пузо. Старият майстор споделя, че е променил началото и финала, някои музикални решения, разместил е сцени, добавил е реставрирани кадри, които не са успели да влязат в оригиналната версия, излязла по кината преди 30 години.

“В музикалната терминология кодата е нещо като епилог. Тя е обобщение – това искахме да бъде и този филм. Много сцени са разместени и филмът, смятам, получава нов живот, който всъщност осветлява случилото се в първите два филма”, казва Копола.

Все още не е ясно дали и кога новата режисьорска версия, минала през дигитална обработка, ще бъде прожектирана. От студиото пуснаха обръщение на Копола, в което обяснява защо е променил филма си.
Не за пръв път Франсис Форд Копола решава да преработи своя класика. Миналата година той пусна окончателен вариант и на “Апокалипсис сега”. Това беше третата версия след оригиналния монтаж и удължения “ApocalypseNow: Redux” (2001).