in

Островът, на който живеят само жени

Остров Кихну е любопитно кътче, където може да се почувстваш в рая, брато. Не сме били, но вече знаем, че това е едно от малкото места в света, където живеят само жени. Разположен в Балтийско море на 11 километра от западния бряг на Естония, този къс земя се се управлява от жени. Населението е от 400 души и се явява една от последните крепости на матриархата.

Не знаем какво ще ти се случи, ако попаднеш там. Чували сме, че жените в Естония са жадни за мъжко внимание. Причината е, че нежната част е в пъти повече от братоците. И това е причината именно Цецките да са по-активните и дори да черпят с пиене, ако са решили, че е време да бъдат задоволени. Но това са градски легенди, а историята за Кихну е напълно реална.

Там жените нямат нещо против мъжете. Просто нямат друг избор, освен да вземат нещата в свои ръце. Мъжкото население напуска острова в продължение на месеци заради основния поминък – риболов, а тази традиция е от векове.

„Мъжете винаги са били далеч от острова. Това е историческата причина, поради която нашите жени са много силни и независими “, разкрива Маре Матас, ръководител на Културното пространство на Кихну. -Културата на Кихну е интересна, защото все още носим традиционни костюми в ежедневието си. Пеем традиционни песни, а нашите сватбени традиции са на повече от 2000 години.”

Трудно е да се запази наследството, когато младите хора заминават за образование и работа и често не се връщат. През лятото островът е популярен сред туристите, но няма какво да привлече младите хора, за да си останат на родното място.
„Всеки ден се притеснявам, че нашата уникална култура може да изчезне. Много е ценно, когато всички тези традиции съществуват и действат в съвременния свят. Наистина е чудо”, допълва Матас.

За щастие служителите не седят със скръстени ръце, а културата на Кихну е вписана в Списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

Кефи ли те?

Годжи, Веско Маринов, Бербатов и още идеи за треньор на националите по футбол

Загряваме за Шампионска лига с някои от най-легендарните голове (ВИДЕО)