in

12-годишен българин е сред най-добрите ни геймъри на FIFA

Неговото име е Алихан Али Хаджи и тепърва ще се говори за него, брато. През август тази година навърши 12 години. Роден е в Пазарджик, но живее във Велинград. Наричат го Детето-чудо на виртуалната игра, футболния симулатор FIFA. Родните геймъри се прехласват по неговия талант, заради успехите му. Само през последната година спечели редица турнири, има и седмо място в света в уикенд лигата на режим FIFA Ultimate Team. Каква обаче е неговата история? Как започва всичко?

“Той е голям футболен запалянко, като това се дължи на мен, – неговият баща – разкрива Хасан Хаджи пред “Спринт”. – Подкрепя ЦСКА и „Ювентус“, а любимите му играчи са Кристиано Роналдо и Пауло Дибала. Аз го запалих и по играта FIFA”.

Виж и това, брато:

Алихан започва да играе на най-популярният футболен симулатор още от 5-годишен. Започва с конзола Play Station 4, но от тази година я сменя с Xbox. Промяна, която му носи успех след успех.

“Печелил съм много турнири в България, но най-сладката победа бе в надпревара, организирана от футболния отбор на “Уулвърхямптън” – споделя Алихан. – Наградата беше да получа в играта Луиш Назарио де Лима – Роналдо с оценка 96. Това е една от най-скъпите карти в играта”.

В режима на уикенд лигата на FIFA Ultimate Team, Алихан показва впечатляващи резултати. Завършва в две месечни издания в топ 100 в света. Веднъж дори завърши седми на Планетата и то в седмичната надпревара. В този режим се играят 30 мача в петък, събота, неделя и ранните часове на понеделник. Битки срещу най-големите майстори с джойстиците. За своето седмо място Алихан записва 30 победив 30 двубоя, но по-лошата голова разлика го остава в подножието на върха. Постиженията в игрите обаче не му пречат на уроците.

“Цялото семейство го подкрепяме – добавя Хасан Хаджи, неговият баща. – Аз съм му личен треньор и мениджър. Тренира между 4 и 5 часа дневно по специален седмичен график, който съм му изготвил. Така успешно съчетава ученето и състезанията. Успехът му през последната учебна година е 5.14”.

Алихан иска да стане световен шампион по FIFA. Първата му цел е професионален геймър. Неговият баща вече търси спонсори, за да може всичко това да стане реалност. И въпреки голямата конкуренция в играта, резултатите на Алихан показват, че виртуалното майсторство може да му осигури реално величие.

Материал на списание “Спринт”

Кефи ли те?

След 3 от 3: Даваме нови 3 прогнози с общ коефициент 12.04

Български гол в Серия А (ВИДЕО)