Хората с голям ханш живеят по-дълго

Хората с голям ханш живеят по-дълго

Пишем тази статия, оставяйки мазни петна по клавиатурата, брато. Готов, вече ги няма, защото ги облизахме. Петната, но и пръстите. Както и да е, вече настъпи есента, а скоро ще дойде и зимата. В този период тялото по традиция обича да складира повече мазнини, тъй като по този начин се предпазва от студеното време. Сам знаеш, че не това е причината да опъваш тениската в областта на ханша. Но докато имаш известно притеснение, че не си чак толкова секси, все пак има и позитиви.

По-големият ханш, както и едрите бедра се свързват с по-нисък риск за живота. Четем това във в. „Мирър“, докато си пием следобедната бира и похапваме хрупанки. Въпросната статия пък се позовава на канадско изследване. Измерването на т.нар. „централни мазнини“ може заедно с индекса на телесната маса да помогне за определяне на риска от преждевременна смърт, твърдят учените от университета на Торонто, които сме сигурни, че наблягат на бургери.

Предишните изследвания в тази областта са търсели връзка с обиколката на кръста и общия риск от смърт, но са дали „непоследователни резултати“, изтъкват учените. Те твърдят, че тяхното изследване е най-изчерпателно. Хората трябва да се съсредоточат върху талията си, а не върху общото си тегло или индекса за телесна маса. Учените са анализирали 72 изследвания, обхванали общо 2,5 милиона участници, проследени от три до 24 години. Абе, като цяло по-достоверно е от политическо изследване у нас. Това е сигурно.

Тлъстините на корема са по-проблематични, защото те обхващат и органите. По-голямото им количество се свързва с висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни болести, диабет, инсулт. Затова и то увеличава рискът от смърт от тези болести.

Всеки 10 см в повече на обиколката на кръста се свързва с 11 процента по-висок риск от смърт по каквито и да е причини. Всяка 0,1 единица увеличение на съотношението талия-ханш, талия-височина, талия-бедра се свързва с около 20 процента по-висок риск, каза авторът на изследването Таусеф Ахмад Хан.

Резултатите насочват, че обиколката на ханша и бедрата е „свързана обратно пропорционално с риска от смърт“.Увеличение от 10 см в обиколката на ханша се свързва с 10 процента по-нисък риск от смърт, а всеки 5 см повече на обиколката на бедрата – с 18 процента по-нисък риск. Тлъстините в ханша се смятат за полезни, а по-голямата обиколка на бедрата се приема като показател за количество мускули.