Най-„честният“ президент

Най-„честният“ президент

В днешно време във всички президентски избори се съмняват. Но имаше в историята на човечеството един чернокож президент, Чарлз Дънбар Бърджис Кинг, за когото гласуваха 1560% от електората. Дори САЩ, които го подкрепяха, недоумяваха и се опитаха да се дистанцират от своето протеже.

Чарлз Дънбар Бърджис Кинг е либерийски държавник и политик. От 1920 до 1930 г. Кинг е 17-тия президент на Либерия. Кинг е бил министър на правосъдието от 1904 до 1912 година. През 1912 г. той става държавен секретар на Либерия и напуска поста през 1919 г., когато е номиниран за кандидат за президент. През 1927 г. той печели президентските избори с гласували за него многократно повече от броя на самите избиратели. Запомнен е със скандала за използването на принудителен труд, който доведе до неговата оставка през 1930 година.
Чарлз Кинг става президент на Либерия през 1920 година.

В началото на 1920 г. изострянето на финансовата криза доведе до необходимостта да се преструктурира националния дълг. За да изпълни тази задача, президентът Кинг ръководи делегация в САЩ през март 1921 г., малко след като Уорън Хардинг встъпва в длъжност президент.  Преговорите продължават до октомври 1921 г., когато Държавният департамент предоставя на Либерия заем от $5 милиона.

През 1926 г. правителството на Либерия в замяна на друг заем от $5 милиона предава на компанията Firestone един милион акра под аренда за 99 години. Компанията също беше освободена от плащане на данъци и получи пълен контрол върху наетата територия. Този заем фактически постави Либерия под контрола на САЩ. Бюджетът се утвърждаваше от финансов съветник, назначен от правителството на САЩ.

Най-близкият съперник на Кинг на изборите през 1927 г. е Томас Фолкнър. Според официалното изявление Кинг е събрал 234 000 гласа, макар броят на регистрираните избиратели по това време да е едва 15 000. Колкото и да е странно, проверките не разкриха никакви фалшификации. Това съмнително постижение е вписано в Книгата на рекордите на Гинес през 1982 г. като избори с най-високото ниво на измама.

Източник: Валерий Петров, Zavtra.ru