in

Хляб за 50 лева продават в София, лично го видяхме

Хляб за 50 лв. продават в София. В социалните мрежи снимката на тежащия 1,3 кг хляб предизвика бум от коментари, като според част от публиката цената е абсолютно безумна и непосилна, а според останалите – инвестицията в качествена храна води до спестени разходи от лекари.

Насъщният е подходящ за спазващите кето диета и за хранещите се безглутеново. В рецептата му има само три продукта, обясниха за “Труд” занаятчиите от малка пекарна в центъра на София. Хлябът се приготвя основно от бадемово брашно, с малко кокосово в добавка и 18 био яйца.

Според производителите се продава почти без надценка, тъй като качествено бадемово брашно струва 30 лв./кг, а влаганите био яйца излизат около 12 лева. Средно на ден продават 1-2 самуна, като в пекарната може да се поръча и по-малък като размер хляб. 500 грама от кето продукта излизат 20 лв., а филия хляб можете да опитате срещу 5 лв.

Срокът на годност на продукта е от 3 до 5 дни, тъй като е без консерванти, но предвид малкото вложени продукти и липсата на набухвател остава годен за консумация и след двойно по-дълъг период. Скъпо е да се храниш с качествени храни, вместо с пълни с вредни продукти, категорични са производителите.

Цената на пазара се определя от търсенето, обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Клиентите трябва да следят основно за това производителят да е легален, за да се гарантира, че използва качествени суровини в производството си.

Близо 50 на сто към момента е делът на сивия сектор в хлебопроизводството и държавата губи милиони всяка година, обясни Кушкушева. И допълни, че се очаква това да се промени през септември, когато бъде готова наредбата към Закона за храните за регистрация на доставчиците.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Зоната в София и през уикенда, “синята” се увеличава двойно

Електрическа ограда в бар гарантира спазването на дистанция