in

Прочети част от биографията на Фердинанд Порше, създателят на легендата „Фолксваген Бръмбар“

На българския пазар излезе биографията на Фердинанд Порше, създателят на легендата „Фолксваген Бръмбар“, брато. У нас я издава „Premium books”, автор е Николай Надеждин, а преводач на български – Любомир Чолаков. Четивото съдържа 192 страници, както и 16 цветни.

Книгата представя белетризираната биография на великия немски конструктор, създал най-популярната кола на ХХ век.

Виж и това, брато: Включи се в нашата игра и спечели биографията

Само тук, брато, можеш да прочетеш част от книгата. Става въпрос за главата “Началото”, което със сигурност ще те грабне. Все пак, така започва всичко…

Началото

На 3 септември 1875 година в Бохемия, в град Маферсдорф (тогава Австро – Унгария), който днес се намира в Чехия и се нарича Вратиславице, в семейството на Антон Порше се роди син. Нарекоха го Фердинанд. Между другото, според проучване, името Порше не е от немски произход, а произлиза от имената „Борислав“ и „Борис“.

Антон Порше беше известен като опитен майстор. Той обработваше мед, облицоваше покриви, изработваше железни врати и огради.

Не може да се каже, че Порше бяха богати хора, но и не живееха в бедност. Докато бащата се трудеше в работилницата, майката на Фердинанд се занимаваше с възпитанието на сина им. Жената се топеше от обич към мълчаливото, съсредоточено в собствените си мисли момче. Именно тя научи бъдещия конструктор на автомобили да чете и пише.

Щом той навърши 12 години, Антон Порше започна да го води със себе си в работилницата. Ферди (както го наричаше майка му), който не беше ходил на училище, безропотно помагаше на баща си. Работата явно не беше по силите му, но увлечен в професията си, Антон сякаш не забелязваше умората на малкия Ферди. А на момчето се налагаше работи по 12 часа на ден.

Това обаче не попречи на подрастващия Фердинанд да се потопи в тънкостите на техниката. По онова време всички бяха обладани от новата тогава идея за всеобща електрификация. В Маферсдорф имаше само една сграда, осветена от електрически лампи – кметството. Ферди реши да изгради своя собствена осветителна система.

Кефи ли те?

Марго Роби с голяма роля в новия филм “Карибски пирати”

ВИДЕО: Когато и камилата знае къв си боклук