Излезе биографията на Фердинанд Порше-старши, създателят на „Фолксваген Бръмбар“

Излезе биографията на Фердинанд Порше-старши, създателят на „Фолксваген Бръмбар“

На българския пазар излезе биографията на Фердинанд Порше, създателят на легендата „Фолксваген Бръмбар“, брато. У нас я издава „Premium books”, автор е Николай Надеждин, а преводач на български – Любомир Чолаков. Четивото съдържа 192 страници, както и 16 цветни.

Книгата представя белетризираната биография на великия немски конструктор, създал най-популярната кола на ХХ век.

Изобретенията на Фердинанд Порше са актуални и днес. Всеки съвременен автомобил в една или друга степен е последовател на неговите забележителни модели. Затова описанието на житейския път на Инженера ще бъде интересно за всеки човек, за когото думата „автомобил“ не е изпразнена от съдържание, а тайната на успеха на Порше е пример за изучаване – и може би подражание.

Биографичните разкази за Фердинанд Порше са илюстрирани с редки фотографии от различни периоди на живота му.

Увод от биографията

По пътищата на света се движат разкошните бързи коли „Порше-911“. И ние неволно се обръщаме, когато този автомобил прелита покрай нас – толкова е красив и съвършен.

Той е създаден от Фердинанд (Фери) Порше, син, ученик и съратник на своя велик предшественик, Инженера с главна буква – Фердинанд Порше.

Освен това всеки ден виждаме по улиците на градовете, независимо в коя страна живеем, малките пъргави модели „Фолксваген Голф“. Това са потомците на същия онзи „народен автомобил“ (така се превежда названието „Фолксваген“), който получил запомнящото се име „Бръмбар“. Тази кола е създадена от Порше. Нещо повече, той е измислил множество технически решения, които се използват в автомобилите и днес, а ще се прилагат и в автомобилите на бъдещето. Убедително доказателство за това са състезателните болиди за Формула 1, построени на принципите, разработени от Фердинанд Порше…

Този технически гений бил още грижовен, нежен баща. Неговата съдба, в която имало главозамайващи върхове и също такива стремителни рухвания, е невероятна.