in ,

Не може да бъде! Най-бавният влак в света бил у нас: 34 км за 100 минути!

Пътуването с влак в България съвсем не прилича на разходка в парка, твърди публикация на Евронюз за европейския железопътен транспорт, озаглавена “Къде в Европа пътуването с железниците е кошмар?“, брато.

От високоскоростните железници на Франция до допотопнитe влакове с дървени пейки от съветско време на Молдова, железопътната мрежа в Европа е демонстрация на различни стандарти, твърди публикацията на Евронюз, цитирана от БГНЕС.

Ситуацията е особено лоша на Балканите, цитира агенцията доклад на Световния икономически форум (СИФ), класиращ услугите по честота, точност, бързина и цена. Сред страните-членки на ЕС, България, Румъния, Словения и Гърция са с най-лошите железопътни услуги, според Европейската комисия, докато най-добрите услуги са в Холандия, Финландия, Германия и Испания.

“В България например има влак само три пъти седмично между градовете Кюстендил и Гюешево. Това е антипод на “влака-стрела” и най-бавната композиция в света. Разстоянието между двата града по ж.п.линия е 34 км. Пътуването е 1 час и 40 минути. Лошото състояние на инфраструктурата позволява на влаковете да пътуват с максимална скорост от само 25 км/ч, намалявайки до 15 км/ч в определени участъци“, съобщава публикацията.

“В страни като България или Румъния влакове втора или трета ръка, които са изхвърлени в началото на 2000-та от френската, английската, немската или датската железопътна линия, са част от ежедневния транспорт“, посочва текста.

Но промяната идва, твърди Евронюз. Вече се работи за модернизиране на инфраструктурата благодарение на средствата на ЕС. Целта е тези мрежи да се приведат в съответствие с европейските стандарти, така че влаковете да могат да вдигат до 160 км/ч в някои части.

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

Те ще викат за “Интер” (СНИМКИ)

Българин с нелеп опит да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук