in

Смех!Смех! WTFWTF Шит!Шит!

8 неща, които не бива да оставяш в колата през зимата

Зимата е тук, брато. Официално, неофициално, както искаш така го разбирай. Факт е, че започват мъките с колите. Чистят се стъкла, слагат се вериги, вдига се разхода. Мамка му, от последното най-боли.

Тук сме, за да ти дадем още някой друг ценен съвет. Научихме, че има неща, които не е хубаво да държиш във возилото си в тази част на годината.

 

Музикални инструменти

Повечето музикални инструменти и конкретно струнните се чувствителни на температурни крайности. Следователно китари, цигулки, виолончело и дори балалайки не са добре доши за по-дълготраен престой в колата ти. Дървесината, от която са направени частите на тези инструменти, се изкривява, а лакът се напуква и отлепва. В особено тежки случаи деформацията може да бъде толкова силна, че струните да се скъсат.

Електронни устройства

Наясно си, че най-малкото могат да бъдат откраднати. Но дори и това да не се случи, не забравяй, че устройствата могат да се скапат на студа. Най-уязвимата част на смартфоните, таблетите, лаптопите и плейърите са техните литиево-йонни батерии. Тези източници на енергия се уязвими както при ниски, така и при високи температури. А резките промени могат да доведат до конденз, причиняващ корозия на металните елементи. За съжаление, устройства, повредени от студ или влага, не подлежат на гаранционен ремонт.

Лекарства

Много лекарства са взискателни към условията на съхранение и губят своята ефективност при замръзване. Най-чувствителни в това отношение са сиропите и капките, а най-малко податливи са таблетките и капсулите. За виаграта не сме сигурни. Някои от тези фармацевтични препарати може да бъдат включени в комплекта за оказване на първа помощ.

Домакински препарати

Много от почистващите продукти, като течности за миене на съдове или препарати за стъкло, съдържат вода. При ниски температури може да се превърнат в лед и дори да се счупи бутилката.

Бои

Боите на водна основа, както и акрилите, не трябва да се съхраняват при ниски температури. Веществата в тях се изменят на обем при температурни промени и дори могат да се разпаднат на отделни компоненти. Може да се случи така, че боята, забравена за една зимна нощ в багажника, сутринта да бъде неизползваема.

Консервирана храна

Всички консервирани храни включват вода. При замръзване може да счупи буркана или опаковката, разширявайки се.

Яйца

При замръзване черупката на яйцата се напуква и губи стегнатостта си. Това се случва дори ако не се виждат видими повреди по повърхността на продукта. Яйцата, изложени на замръзване, губят плътността си и се развалят много бързо, тъй като бактериите свободно навлизат през увреждената черупката.

Вино и бира

Мнозина са сигурни, че алкохолните напитки не замръзват при температури на замръзване заради алкохола, който съдържат. Виното обаче е изложено на риск при -5 градуса, въпреки че има изключения. Във всеки случай, в голям студ такъв алкохол не се намира на сигурно място, защото дори ако бутилката не се спука, напитката ще промени вкуса си.

Кефи ли те?

Геймър продавал “бяло” през PlayStation Network

Tesla вече финтира и ремонтна маркировка (ВИДЕО)