in

Неом – градът на “греха”

Неом – градът на “греха” ще се появи някъде в пясъка на заливи край Червено море. Саудитска Арабия планира чудо, което е против всички закони на страната от Персийския залив. Кралството е известно като абсолютна ислямска монархия, където всички закони на мюсюлманството се спазват на 100 процента и всяко прегрешение е жестоко престъпление.

За първи път Саудитска Арабия планира да се пречупи. Кралското семейство е решило да инвестира 500 милиарда евро в нов футуристичен град с име Неом, който да е северозападно от Червено море. Проектът е на принц Мохамед бин Салман и датира от 2 години.

В Неом ще има закони, съвсем различни от тези в Саудитска Арабия. Правилата за работници и жени няма да имат нищо общо с многобройните забрани в Кралството. Гостите на града ще имат права като в Европа. На първо място – употреба на алкохол, нещо немислимо за страната. На боксовото шоу в събота вечер между Антъни Джошуа и Анди Руис Джуниър например нито един фен няма да има право да пие “огнена вода” и това едва ли ще се хареса на чуждестранните гости.

Саудитска Арабия редовно е критикувана от различни организации за незачитане на човешките права. Една от тях – “Амнести”, твърди, че през 2019 година в страната е имало 146 екзекуции за нарушаване на различни закони.

Испанската национална телевизия RTVE отказа да предава турнира за Суперкупата на Испания през януари, чиято арена ще е вторият по големина град Джеда. По желание на домакините вече трофеят няма да се решава в един мач. Ще участват грандовете от Примера дивисион, които сега са в Шампионската лига – “Барселона”, “Реал”, “Атлетико” (Мадрид) и “Валенсия”.

Саудитска Арабия иска да развие туризма си и да намали зависимостта от продажбата на петрол. В името на тази мисия Кралството ще приеме различни спортни събития следващата година. Едно от тях е международна колоездачна обиколка със съдействието на организаторите на “Тур дьо Франс”. Друга скъпоструваща и престижна спортна перла е конното състезание, наречено “Сауди Къп” с награден фонд 20 млн. евро.

Шейховете са в напреднали преговори с ФИА и за домакинство на кръг от Формула 1. А там един от марковите моменти е пръскането с шампанско между тримата победители. Шефовете на Формула държат на ритуала, а също така настояват Саудитска Арабия да гарантира равни права за мъже и жени, както и свобода за медиите. Всичко това трябва да се случи в Неом. Първата част от строежа на града е планирано да завърши през 2025 година.

Идеята е либерализирането на Кралството да стане чрез спорта и футуристичното бижу за 500 милиарда евро е ключов в пъзела. Новата стратегия привлича все повече привърженици, а последния аргумент в полза на Неом е предстоящото в събота вечер боксово шоу. За мача Джошуа – Руис са продадени билети в повече от 60 страни, но въпреки това “Дирия Арена” не е разпродадена докрай.

Източник: В-к “Труд”

Кефи ли те?

Първият трейлър на “Смъртта може да почака” е тук!

“Българинът е завистлив. В това е най-добър. Виж, да се бори, да се бунтува – за това не го търси.”