in , ,

Преживей сблъсъка със Запада в късометражния български филм „Най-сладкото“

„Най-сладкото“ е късометражен, български документален филм, в който чрез интервюта и архивни кадри създателите му разказват за първия сблъсък по времето на комунизма на няколко българи със Запада, брато. Пилот, атлети, певец, шивач, IT експерт, физик, поет – всички те си припомнят живота си преди десетилетия и макар за някои историите им да са много познати, сигурни сме, че за поне част от читателите ни ще звучат като художествена измислица, пише operationkino.net.

Още преди да пуснете самия филм и да прецените дали си заслужава да му отделите 30-тина минути, съветваме ви да разгледате сайта, който е наистина добре направен и поне за нашето поколение, извиква смесени спомени. Освен че можете да чуете музика от онова време, можете да разгледате и виртуален „Кореком“, както и да научите най-общо какво е това, ако сте от по-младите. А ако сте били деца във времето около 1989 г., някои от старите снимки на продукти ще са ви доста познати.

Като че ли нашето поколение (поне на автора на тази новина и голяма част от екипа на Операцията) е в много особена позиция и възприема този исторически период и всякакви филми за него по особен начин – от една страна, това не е напълно непознато за нас или древна история, както е за родените по-късно. От друга страна, ние сме били деца по това време и не сме осъзнавали много от случващото се преди и през 89-та. В крайна сметка детството е пълно със специални спомени, част от които наистина свързани с всякакви сладки неща, и така се получава особена смесица от носталгия, възмущение и на моменти сериозна доза изненада.

Дори и да не сте от поколението на „Прехода“, филм като „Най-сладкото“ може да е любопитен като поглед към една не толкова далечна история. Дали е добре и обективно направен и заслужава да му отделите половин час, преценете сами като посетите официалния му сайт, разгледате синопсиса по-долу и си пуснете самия филм.

А нас можеш да подкрепиш като поръчаш най-забавната книга, превърнала се в мъжка библия

Кефи ли те?

Отвориха Хобит бар в Нова Зеландия (СНИМКИ)

Братът на Пабло Ескобар пусна смартфон на пазара, иска война с Apple