in

Богаташите от Княжеството

Сезонът във френската Лига 1 приключи миналия уикенд. Първенството във втория ешелон пък свърши два дни по-рано. Точно преди кампанията в Лига 2 официално да приключи, изключително амбициозният тим на Монако, който взе титлата и си осигури участие в елита, анонсира своя много сериозен проект за новия сезон, пише в. “РЕПОРТЕР”.

Тимът е собственост на руския милиардер Димитрий Риболовлев, който няма да пести средства, за да върне отбора на европейската карта и вече го показа. Това накара останалата част от клубовете на Стария континент просто да седят и да си взимат бележки.

В петък, когато бе и последният мач от Лига 2, отборът от Княжеството обяви, че е подписал с две от звездите на Порто – Джеймс Родригес и Жоао Моутиньо. Сделката е за около 70 милиона евро. Малко по-късно бе обявено идването на Рикардо Карвальо. Този трансфер не буди изненада, тъй като футболистът е 35-годишен и се оказа ненужен в Реал (Мадрид).

Следващата цел на Монако обаче е сензационна. Става въпрос за Радамел Фалкао от Атлетико (М). Колумбийската суперзвезда ще струва на клуба 60 милиона евро, а само заплатата му на година ще е 14 млн. от същата валута. Очаква се тези дни таранът да мине медицински прегледи и сделката да се финализира окончателно.

Освен това клубът следи още поне дузина много добри футболисти, които са в списъка на треньора Клаудио Раниери. Италианецът от своя страна също се радва на не лош състав, в който присъстват талантливите Ибрахима Траоре, Лукас Окампос, Валер Жермен и Яник-Ферейра Караско. Наличието на тези играчи, както и идването на европейските звезди, може да гарантира на Монако бляскаво бъдеще, както в Лига 1 през новия сезон, така и в евротурнирите. Но за тях ще трябва да се преборят с конкуренцията във френското първенство, и в крайна сметка да изчакат поне до следващата кампания, пише в. “РЕПОРТЕР”.

Именно това ще големият стимул на всички играчи в отбора. Моутиньо, Родригес, Фалкао и всеки друг, който се присъедини в тима, ще трябва да е наясно, че ще носи екипа на финалиста от 2004 година в Шампионската лига. Според редица специалисти въпросът през новия шампионат няма да е дали тимът ще се класира за турнира, а на първо или второ място ще завърши.

Спечелването на титлата в Лига 1 обаче няма да е никак лесна задача независимо, че тимът разполага с неограничени финансови средства. Във Франция това не винаги е от значение, а последно го изпитаха ПСЖ. През миналия сезон тимът не успя да завоюва титлата, като това стори Монпелие. През тази година все пак Пари Сен Жермен грабна трофея за първи път от 19 години. Той обаче също не дойде никак лесно. Засега Монако са най-активния отбор на трансферния пазар, но това няма да продължи дълго. В най-скоро време трябва да очакваме и отговора на ПСЖ. Парижани със сигурност ще искат да защитят титлата си. Това със сигурност ще направи френското първенство още по-интересно и заплетено през следващия сезон.

Риболовлев има $9,5 милиарда

Димитрий Риболовлев е един от най-богатите руснаци. 46-годишният собственик на Монако има състояние, което се оценява на 9,5 милиарда долара. Той е собственик на химическата компания „Уралкали”. Според списание „Форбс” Риболовлев е на 13-то място по богатство в Русия. Милиардерът е класиран и на 100-но място в света. Преди две години той купува и най-голямата банка в Кипър. Риболовлев е роден в Перм и завършва медицинския университет в града, като кардиолог. Бъдещият милиардер започва изграждането на империята си, след падането на съветския режим и перестройката на Михаил Горбачов.

Риболовлев взима 66% процента от Монако през декември 2011 година. За да бъде финализирана сделката обаче той получава одобрението на принца на Княжеството – Албер. Финансовите параметри по закупуването на Монако от милиардера обаче не се споменават, пише в. “РЕПОРТЕР”.

История

Монако е основан през 1919 година, но е със статут на професионален тим от 1948-а. „Червено-белите” са един от най-успешните френски отбори в историята. Тимът от княжеството има 7 титли в Лига 1. С повече трофея са само Сент Етиен (10), Олимпик Марсилия (9) и Нант (8). Отборът е завоювал и пет купи на страната. В последно време обаче Монако потъна във финансова криза и преди две години изпадна в Лига 2. Отборът игра финал в Шампионската лига през 2004 година, когато загуби с 0:3 от Порто. Целта пред ръководството на отбора е да се върне на върха и отново да е фактор в шампионата.

Кефи ли те?

Ван Перси си прави ташак с юношки на Фейенорд (ВИДЕО)

“Sports Heads”: Кретенската игра, която зарибява