in , ,

Ариен Робен или Летящият холандец

Когато желанията на душата и тялото се разминават, се стига до драматични решения. Един от най-добрите атакуващи футболисти на новия век Ариен Робен го преживя лично, след като бе принуден да сложи край на спортната си кариера в резултат от многобройни контузии. На 35-годишна възраст летящият холандец слиза от голямата сцена.

Бързина, дрибъл, пасове, голове – това са “специалитетите” на Ариен Робен, които събуждаха апетита на запалянковците за качествен футбол. Дойде време обаче холандската звезда да плати високата сметка за успехите си. Изхабеното от физически натоварвания тяло на нападателя не е в състояние да се представя на познатото ниво и плаче за почивка. Оказа се, че в продължение на години Робен е напрягал мускулите си повече, отколкото те могат да понесат. И сега отказват да работят както преди.

През изминалия сезон, който беше последен за него, холандецът записа участие само в 19 мача във всички турнири, от които само два пъти прекара на терена 90 минути. Но въпреки това отново спечели трофеи. Стана за осми път шампион на Германия от десетте си сезона в Бундеслигата и вдигна купата на страната в лебедовата песен на една успешна кариера. Тя едва ли щеше да приключи това лято, ако не бяха контузиите. Защото почти всеки спринт на Робен към противниковата врата бе последван от спринт към лекарския кабинет.

За десетте години с екипа на “Байерн” холандецът претърпя 17 сериозни мускулни контузии. В кабинета на клубния лекар най-дебелия здравен картон е именно този на Робен. Най-тежките травми му попречиха да играе в полуфиналите на Шампионската лига срещу “Атлетико” (Мадрид) и “Реал” (Мадрид) през 2016 и 2018 г. Без него баварският клуб изгуби тези дуели, а той можеше да наклони везните в друга посока.

През цялата си кариера Робен е съпровождан от славата на “стъклено момче” заради честите му отсъствия поради контузии. Но когато бе здрав, той извеждаше играта на скорост на по-високо ниво. Десетки защитници са попадали в капана на бързите му финтове. Един от тях разказа, че дори когато знае какво ще се случи, няма време и сили да го предотврати.

Бързината, техниката и поразяващият ляв крак помагат на Робен да пробие рано в големия футбол с фланелката на родния си клуб “Грьонинген”, където още в първия си сезон като професионалист е избран от феновете за играч на годината. Едва навършил пълнолетие, той преминава в ПСВ “Айндховен” срещу трансферна сума от 4 млн. евро. В новия си отбор формира убийствен нападателен дует със сърбина Матея Кежман, като двамата са обявени за “Батман и Робен” и помагат на тима си да стане шампион.

Естествено, офертите от европейските грандове за младока не закъсняват. Пръв за него се обажда Алекс Фъргюсън и предлага 7 милиона евро, за да го вземе в “Манчестър Юнайтед”. Президентът на ПСВ “Айндховен” по това време Хари ван Рай се съгласява да продаде за толкова пари само… автограф на Робен. Роман Абрамович обаче развързва кесията и срещу 18 млн. евро холандецът отива в “Челси”.

За три сезона в Лондон възмъжалият Робен печели 6 купи – два пъти шампионската на Англия, два пъти на лигата, веднъж на страната и веднъж “Комюнити”. Все по-често обаче го сполетяват контузии. Абрамович усеща, че е настъпил моментът да изкара пари от него и го продава на “Реал” (Мадрид) за двойно по-висока сума, отколкото го е купил – 35 млн. евро. За двата си сезона в кралския клуб холандецът се представя силно, но мястото му на титуляр “изстива”, когато са привлечени Кристиано Роналдо и Кака.

Затова Робен се отправя към “Байерн” срещу 25 млн. евро и остава там 10 години до края на кариерата си. През 2013 г. той печели и Шампионската лига с баварците, като вкарва решителния гол във финала срещу “Борусия” (Дортмунд) на “Уембли” за 2:1. Това обаче не му се удава във финала на световното първенство през 2010 г., когато Холандия губи от Испания, а Робен изпуска сам срещу вратаря Икер Касияс. Както сам признава – тази сцена не му дава мира до днес. Не го утешава и фактът, че на следващия мондиал в Бразилия холандците стават трети, а според мнозина Робен е най-добрият играч на турнира, макар формално тази награда да е присъдена на Лионел Меси.

Източник: Труд

Можеш да ни подкрепиш в Тубата, като се абонираш за нас и гледаш нашите влогове, брато! Мерсаж!

Кефи ли те?

DJ Ross за акциите по клубовете: Отнетата техника може и да не я видим

Ван Дайк е фаворит за “Златната топка”