in

“Резиденция баба” – търсят се 20 младежи да живеят и помагат 3 седмици на възрастни

Има надежда, брато. Докато четем и пишем за подобни инициативи, вярваме, че няма да се затрием напълно като народ. И това е причината сега с кеф да удряме тези редове.

А „Резиденция Баба“ е една дълго бленувана мечта на Фабрика за идеи. Свързваме потенциала на младежи от града със знанието на възрастни хора в обезлюдяващи се села в един иновативен социално-предприемачески модел, в който използваме дизайн-мислене, умения за теренни етноложки проучвания и… простичката мъдрост от живота на село – при баба – за период от четири до шест седмици!

Резиденция Баба 2019 заплава в нови води! Този път – речни. Трите дружелюбни села, които решиха да й се доверят са Неговановци, Синаговци и Кошава в община Видин! Близостта до р. Дунав естествено задава съвсем различен дух на инициативата тази година. Занаятите, ресурсите – икономически и културни, – разказите и проблемите. Рибарски мрежи и плаж за първи път влизат в селския речник на Резиденцията.

От 26 август до 15 септември имаш възможността да живееш в местно домакинство за 21 дни. А от 23 до 26 август те очаква интензивно обучение, включващо изпитана на практика мъдрост, съчетаваща дизайн мислене, етнографска теренна работа, социално-предприемачески подходи и работа с общности.

Гостите трябва да помагат в ежедневната работа на домакините, да документират местните разкази и легенди и да откроят проблемите на селото, както и да предложат решения за тях. Целта е да се създаде мост между младите и възрастните хора. Много от младите нямат представа как живеят възрастните хора в селата на Видинска област. Но и трите села са живи, в тях има обществен живот. Ползата ще бъде за възрастните, които ще се радват на вниманието, помощта и общуването с гостите си.

Кефи ли те?

Тази седмица избухваме на якa музика с twerk танци, комерсиално парти и рап с IMERA

Това беше, брато! Учени предричат скорошен апокалипсис за нашата цивилизация