in

Убийствената скука

Промяната – една от константите на живота, с която като че ли не можем да се примирим. Знаем, че тя е неизбежна, и въпреки това всячески се опитваме да я избегнем. Нашият ум е програмиран да работи по такъв начин, че да ни насърчава да правим едни и същи неща, отново и отново. Причината за това е проста – повторението е по-ефективно от иновацията защото изисква по-малко мислене и енергия.

Предвид факта, че нашите мозъци биха предпочели да се придържат към един и същи път, отколкото да се отклонят по алтернативен маршрут, не е чудно, че хората лесно стават жертва на негативните си навици и отказват да предприемат стъпките, нужни за истинска промяна. В крайна сметка, липсата на промени води до застой, посредственост и скука.

Ако искате да се развивате, да бъдете по-успешни и да сте по-щастливи на работното място, не трябва да бягате от новото. Ето пет признака, че е дошъл правилния момент да предприемете действие и да направите промяна.

1. Постоянно мислите за промяна

Мечтаете да бъдете на някое друго място, да имате друга работа или различен живот. С времето тези мечти се превръщат в оплаквания и самосъжаление, с които натоварвате вашите приятели и колеги. Ако това ви звучи познато, то имате спешна нужда от нещо ново във вашия живот.

2. Често се чувствате отегчени или претоварени от работата

Една от съставните части на доброто представяне е предизвикателството. Това означава, че човек трябва да е интелектуално или физически ангажиран с работата си(в много случаи и двете). Хората се отегчават от работата си, когато тя става твърде лесна и монотонна. Другият вариант за загуба на интерес е претоварването, което често се дължи на факта, че сте затрупани със задачи, които всъщност не помагат за развитието на вашата кариера и в много случаи изискват от вас да правите нещо, в което не сте особено добри(понякога дори нещо, което всъщност е ваша слабост). Ако сте попаднали в подобна ситуация, помислете за промяна в работа, било то чрез поемането на различни ангажименти и задачи, или пък чрез смяна на работното място

3. Получавате обратна връзка, която ви показва неща, върху които трябва да работите

Току що сте получили обратна връзка от вашият мениджър или от колегите от екипа ви, която в съдържа съвети за подобряване на някои аспекти от вашата работа, които не отговарят на качеството, което другите очакват от вас. Вместо да приемате тези критики лично и да мислите, че не сте достатъчно добър, приемете това като знак, че е време да направите някаква промяна.

4. Не се чувствате ценени

Това изключително важна точка, която обаче не е лесно измерима. Въпреки това, чувството е повече от ясно. Имате чувството, че вашите идеи, постижения и усилия остават недооценени и пренебрегвани. Независимо дали става въпрос за неспособност да се впишете във фирмената култура или пък за дискриминация, това е нещо, на което си заслужава да обърнете особено внимание. Ако сте стигнали до такава ситуация, то най-вероятно не сте на правилното за вас работно място.

5. Не изпитвате никакво удоволствие или удовлетворение от работата

Щастието на работното място идва от любовта и интереса, които изпитвате към това, с което се занимавате. Човек трябва да харесва работата си толкова, че да не се нуждае от специални награди, които да го мотивират да постига велики неща. Разбира се, когато се представяте добре е хубаво да получавате признание, но радостта от самият работен процес е най-добрият подарък, на който може да се надява един професионалист. Ако не изпитвате никакво удоволствие от работата и постоянно мислите за някакви нови начинания и проекти, значи е време да направите промяна.

Лаура Гарнет за Inc.com
Източник: сп. “Мениджър”

Кефи ли те?

70 години от публикуването на романа „1984“ на Джордж Оруел! Все още звучи актуално, брато

Умните хора се влюбват по-трудно. Ето защо