in

70 години от публикуването на романа „1984“ на Джордж Оруел! Все още звучи актуално, брато

Седемдесет години след публикуването му, романът “1984” на британския писател Джордж Оруел продължава да смайва читателите, по-специално по-младите от тях, които са увлечени по антиутопични сюжети, отбелязва Франс прес.

“Някои ученици са шокирани от книгата, други я намират за смайваща – коментира преподавателят по английски език Майкъл Каланън от колежа Пармитър в Уотфорд, северозападно от Лондон. – Това е парадоксално – този роман е съхранил своята свежест.”

Каланън е участвал в учредяването на специална награда “Оруел”, която има за цел да подтикне младежите да изразяват политическите си възгледи.

Романът “1984” е написан през 1948 г. и е публикуван на 8 юни 1949 г. Той описва бъдеще в тоталитарна държава, в която всичко е под контрола на Големия брат. Миналото е пренаписано, а измислен от Оруел език пречи на всяка критична мисъл.

Директорката на фондацията “Джордж Оруел” Джийн Сийтън е на мнение, че романът “1984” е невероятно далновиден. “Как да не направиш сравнение между народа на супердържавата Океания, който е подтикнат да мрази, и потребителите на интернет, които изливат омразата си в социалните мрежи”, каза Сийтън, която е експертка по история на медиите в университета в Уестминстър.

Източник: Дарик

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

Той смени пола си и заяви: За 7 месеца спах със 270 мъже, имаше и футболисти

Убийствената скука