in

Да събудиш гиганта “Аякс”

22-години по-късно “Аякс” отново е сред четирите най-добри отбора в Европа. Холандският колос се събуди и спря устрема на “Ювентус” с Кристано Роналдо, а преди това и на абсолютния хегемон в турнира “Реал” (Мадрид). Именно “старата госпожа” елиминира “аяксите” през онази 1997 година на 1/2-финалите. Сега обаче бе различно – във въпросните мачове грандът от Амстердам показа смелост, самочувствие и в големи периоди дори… тотален футбол. Такъв, какъвто феновете започнаха да припознават с онзи от времето на великия Йохан Кройф. Зад успеха на “Аякс” стоят редица фактори, но основният е Ерик Тен Хаг, 49-годишният треньор на тима.

Бившият полузащитник не може да се похвали с впечатляваща визитка като футболист, но по всичко изглежда, че силните му години в спорта са отредени да бъдат на резервната скамейка и вече с костюм. Холандецът започва своята кариера като треньор в ролята на асистент на Фред Рутен. Чиракува първо в “Твенте”, а след това и в ПСВ. За да дойде първото предложение еднолично да оглави отбор. През 2012 година приема офертата на втородивизионния “Го Ахед Игълс”. И още в дебютния си сезон прави впечатление, че се откроява от своите колеги. Именно в малкото градче Девентер поставя основите на бъдещата си работа в “Аякс”. В клуба от втория ешелон работи съвместно с Марк Овермарс, който по това време е спортен директор. Легендата на “Аякс” и “Барселона” остава впечатлен от подхода на Тен Хаг и по-късно ще настоява за привличането му на “Амстердам Арина”.

След само година в скромния тим, младият специалист се решава на нова стъпка, приемайки предложението на втория отбор на “Байерн”. В Мюнхен също печели симпатии, а Матиас Замер, технически директор по това време, признава, че е изненадан от страстта, с която холандецът работи. Бързо става близък и със самия Хосеп Гуардиола, наставник на първия отбор на баварците тогава. И до днес Тен Хаг не крие симпатиите си към мениджъра на “Манчестър Сити”.

“Имаме сходна философия за играта – обяснява 49-годишният треньор. – Стилът му обаче е вдъхновен от този на Йохан Кройф, а той е холандец. Факт е обаче, че всеки път, когато трябваше да работим заедно, нямах търпение. Пеп е вдъхновяващ.”

Подобно на Гуардиола и Тен Хаг е вманиачен в детайлите – важен аспект от играта е психическата устойчивост на играчите му, владеенето на топка и дали отборът му прави излишни нарушения. Въз основа на тези реакции на футболистите той избира най-подходящия индивидуален подход към всеки един от тях. Казват, че понякога тренировките му са дълги, интензивни и дори скучни. Но дават резултат!

Друго силно качество на Ерик е тактическата гъвкавост. Любимата му постройка е 4-4-2 с така наречения диамант. В “Аякс” обаче започва с 5-3-2 с акцент върху бековете. Не се притеснява да променя формацията и да използва още 4-2-3-1, която в хода на мача може да прелива в 4-3-3 или 4-1-4-1. И още нещо – обича да сменя позициите на играчите на терена, когато е необходимо. В “Утрехт” например Вилем Янсен играе цял живот типична “десетка”, но Тен Хаг го преквалифицира като централен защитник и това се превръща в един от умните му ходове през кампанията. Идеята му е бранителите да могат умело да изнасят топката и да участват в изграждането на атаките. Това се видя много добре в Торино, където на моменти дори стражът Андре Онана се подвизаваше като последен в защитата. Навсякъде по терена пък отборът се старае да образува триъгълници между отделните играчи, за да владее топката по онзи влудяващ начин, така характерен и за отборите на Гуардиола. А Тен Хаг държи тимът му да играе колкото може повече в чуждата половина.

Успоредно с тактическата грамотност, специалистът работи умело и с младите. Не случайно част от основни играчи на “Аякс” сега са от школата – Матайс де Лихт, Френки де Йонг, Дони ван ден Беек. Петима от играчите на терена срещу “Ювентус” бяха под 24-годишна възраст. Така след само година и половина работа холандецът създаде история, за която ще се говори още дълго, а неутралният фен вече стиска палци за тима на Тен Хаг. Защото от известно време насам парите са най-големият враг на футбола, а “Аякс” доказа, че може да побеждава и без многомилионни трансфери…

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Клоп: “Камп Ноу” не е храм на футбола, просто другите гости там не бяха във форма

Мъж игра 18 часа “Футбол Мениджър”, докато жена му ражда