in

Футболисти в Англия се подлагат на лечение заради мания по игра

Поне една дузина професионални футболисти в Англия се подлагат на лечение заради пристрастеността им към популярната видеоигра Fortnite, която принц Хари иска да бъде забранена, съобщава “Мирър”.

Все по-голям брой млади играчи търсят терапия в резултат на вредната им мания по Fortnite, която беше промотирана от английски звезди като Хари Кейн и Деле Али. В един случай дори двама футболисти от един и същ клуб са решили да се отдадат на лечение, след като играта на оцеляване започнала да влияе върху представянето им на терена, разкрива популярен терапевт по обсесивни състояния. Друг млад играч споделя пред изданието, че манията му замалко да сложи край на кариерата му, тъй като пропускал тренировки и е спял само по два часа на нощ. Това му повлияло дотолкова, че треньорите го попитали дали има домашни проблеми. “Бях на парчета. За две седмици се пристрастих. Всички тези години на тренировки и отдаденост. Бях готов да ги захвърля”, признава той.

Междувременно, свята се, че все повече футболисти отнасят глоби от клубовете си заради закъснения за тренировки в следствие на играта, където си един от 100-ина играчи, които се бият един срещу друг, за да са последните оцелели на остров, който постепенно се смалява. Топ терапевтът на тази тема Стив Поуп, който е работил като психолог в отбори като Манчестър Юнайтед и Бърнли от над 20 г., предупреждава: “Принц Хари е прав, като казва, че Fortnite трябва да бъде забранена, но трябваше да го заяви още преди месеци. Това е само върхът на айсберга. Има всякакви игри от този тип, които са готови да изместят Fortnite. Започнах да виждам хора, пристрастени към PubG и Apex Legends. Забрани една – две ще заемат мястото й.

Тези игри неслучайно са пристрастяващи. Програмистите харчат милиони, създавайки ги, за да те зарибят. Много е доходоносно за тях, но така се съсипват животи. В момента работя с около 50-има гейминг манияци. Поне една четвърт от тях са футболисти. Всички те играят Fortnite. Това, което наистина е притеснително, е, че пристрастеността по видеоигри има най-голям процент опити за самоубийство сред всички манияци, които съм виждал”, разкрива той, като приема, че някои звезди може да играят въпросната игра и все пак да бъдат във върхова форма на терена. Според данни на “Мирър” голмайсторът и капитан на Тотнъм и Англия Хари Кейн е играл Fortnite 3362 пъти от юли 2017 г. насам. Съотборниците му Деле Али и Кийрън Трипиер дори имат повече игри – съответно 4437 и 3760. Някои млади професионалисти обаче не издържат на темпото.

В един от случаите Поуп е бил извикан да помогне на двама играчи от един и същ отбор от Чемпиъншип – второто ниво на английския футбол. “Fortnite е проблем във футбола от над година. Работя с тим от Северозапада, където двама леви бекове се борят за една и съща позиция на терена, но също и в играта. Някои нощи те играят до 5 часа, което вреди на представянето им в мачовете и тренировките. Докато пиенето, напкотиците и хазарта са следени с лупа във футбола, борбата във Fortnite минава под радара”, допълва той.

На ръба на това да загуби договора си, той търси помощ. “Преди месец закъснях за мач и треньорите ми полудяха. Казаха, че трябва да се обадят на родителите ми. Паникьосах се и признах всичко на нашите. Те бяха чели за Стив Поуп и му се обадиха. Той ми каза да намаля играенето на два часа дневно и да поддържам дневник, в който да пиша как върви футболното ми ниво. Веднага щом усетих, че старата ми форма се завръща, реших никога повече да не играя отново. Принц Хари е прав, че Fortnite е създадена, за да бъде пристрастяваща. Повечето родители биха я погледнали набързо, ще видят, че не се препоръчва за деца под 12 г., и ще си помислят, че е всичко е наред. По-лошо е от пиенето и наркотиците. Няма предупреждение за здравето”, допълва Сам.

Източник: Sportal.bg

Кефи ли те?

Golf – 45 години не стигат

Разкритие: Мъжете гледат телефоните на половинките си, докато спят