in

Израел разработва асфалт, който сам топи лед и сняг

Докато у нас зимата винаги ни изненадва, брато, в Израел местните власти мислят как те да изненадат снега и леда. Там вече разработват високотехнологични настилки, които ще осигурят далеч по-сигурни пътища. SAN Hitech предложи технология, която идеално се вписва в определението за „интелигентен асфалт“.

Същността на развитието на израелските учени е, че под слой от асфалт може да се постави метална мрежа, която при необходимост да се нагрява. Температурните сензори, с които системата е завършена, наблюдават промените в околната среда и при охлаждане дават команда за включване на отоплението на пътя.

Системата, наречена “Snowless”, е автономна  и освен ремонти и рядка поддръжка, изобщо не се нуждае от човешка намеса. Технологията SAN Hitech може да се използва не само за нова пътна настилка. Инженерите са измислили начин да оборудват с отоплителната мрежа и старите пътища, без да ги унищожат. Системата може да работи и в най-свирепите студове и е проектирана да топи ледове и при ниски температури до -50 градуса по Целзий. Дори и при най-силния студ, решетката, разположена под повърхността на пътя, може да стопи ледената кора за максимум 15 минути.

А нас можеш да подкрепиш като поръчаш най-забавната книга, превърнала се в мъжка библия

Кефи ли те?

Пиенето на вино стимулира мозъка повече от математиката

Not Safe For Work
Click to view this post

Голфърката Люси, която ще бара стика