in

“Пътека през огън и лед” – историята, която може да запали твоя “фитил”

Рядко си позволяваме лукса да те убеждаваме в нещо, брато. Можем да даваме съвети, дори да се шегуваме с теб, но да те караме да повярваш в нашите убеждиния – трудно, да не кажем и необичайно за нас. Но има хора, с които още при запознанството осъзнаваш, че си срещнал специален човек. От онези, които оставят следа в живота ти завинаги. Такъв е случаят с Петър Ванев. Запознахме се с историята му благодарение на Фейсбук, а след това се срещнахме лично с него, за да ни я разкаже лично. Става въпрос за млад, но борбен българин, който заряза успешна кариера в чужбина, за да стане пътешественик. И след като извървя първия си голям преход между Мексико и Канада в размер на 4000 км взе още едно важно решение – да напише първата си книга.

Четивото му носи заглавието “Пътека през огън и лед” на издателства “Вакон” и е насочена не само за любителите на екстремни усещания или пътувания, но и за онези, които търсят искрата, която да запали техния им фитил, за да направят нещо щуро. Всеки има такъв фитил и рано или късно той се среща с кибритената клечка.

„Казват, че всяко пътешествие започва с първата крачка. Аз извървях своите 6 000 000 крачки от Мексико до Канада, за да започна живота си отначало”, тази мисъл на Петър описва най-добре идеята му, която вече е в графа “реализирани”.

И сега вече ще бъдем директни със съкратената история на живота на Петър Ванев. На 23 години той си мисли, че държи здраво юздите на живота си и добрите перспективи са безкрайни. Петър има мечтана работа като мениджър в голяма хотелска верига в Лондон, социални контакти, забавления и плановете на всеки млад човек да покори света. Седем години по-късно ежедневието му се заключва между работата в офис и почивката пред телевизора, а срещата му с природата се ограничава до лагеруване в градски къмпинг около Портсмут, Южна Англия. Затънал в рутината на безкрайните сиви дни, той взима най-импулсивното решение в живота си – да извърви Тихоокеанския хребетен път, един от най-дългите пешеходни преходи в САЩ, от границата с Мексико до Канада. Тръгва със средствата, спестени от заплатата в хотела, малка палатка и още по-малка раница, и чифт планински обувки. Списъкът му с преходи се изчерпва с един по маршрута до Рилските езера, а информацията му за Тихоокеанския хребетен път е от преживявания на други пътешественици, споделени в интернет.

„Пътека през огън и лед“ е вълнуваща история за болка, лишения, жажда, глад и сълзи. За срещи с черни мечки, гърмящи змии, рояци комари, непоносими горещини и рекордни снеговалежи през петте месеца по прашната пътека. Вълнуващ разказ за един самотен пътешественик, добротата на хората и жестокостта на дивата природа. Книга за срещи, любов и разочарование и непоколебимата воля да следваш единствената възможна пътека – напред.

За да намериш липсващото парче от пъзела, трябва да погледнеш картината отстрани. Това е най-общо казано историята на Петър, но тя не може да бъде описана в статия. Опитали сме вече, не става, тя трябва да бъде прочетена. А декември е месецът, в който можеш да отделиш малко повече време за себе си. Да си сипеш чаша вино, да се завиеш с дебелия юрган и да прочетеш нещо мотивиращо. А защо не и да подариш нещо стойностно на твой приятел. Коледа е все пак…

Кефи ли те?

ПИТАМЕ: Ще гледаш ли и тази година “Сам вкъщи”?

Not Safe For Work
Click to view this post

Резко се влюбихме в Оливия Тейлър Дъдли (СНИМКИ)