in , ,

Избраха най-добрите десет филма за 2018 г.

Музикалната драма „Роди се звезда“ на Брадли Купър, фантастичният екшън „Черната пантера“ на режисьора Райън Куглър и филмът на ужасите „Нито звук“ на Джон Кразински са сред десетте най-добри филми на тази година, брато. Поне това сочи класация на Американския филмов институт, който се занимава с опадването на американското кино наследство.

Мелодрамата „Роди се звезда“ е разказ за любовта на прочут кънтри изпълнител и млада начинаеща певица. Главните роли се изпълняват от Лейди Гага и Брадли Купър.

Филмът „Черната пантера“, който е от поредицата ленти за киногерои на „Марвъл“, счупи всички рекорди по приходи, донасяйки на своите създатели 1,344 милиарда долара. Институтът включи в първата десетка лентите: „Осми клас“ на Бо Бърнам, „Мери Попинз се завръща“ на Роб Маршъл, „Черният куклуксклановец“ на Спайк Ли, „If Beale Street Could Talk“ на Бари Дженкинс, „Фаворитка“ на Йоргос Лантимос и „Дневникът на пастира“ на Пол Шрьодер.

В класацията влезе и филмът на американския режисьор Питър Фарели „Зелена книга“, която спечели през септември Гран-при на 43 Международен кинофестивал в Торонто. Лентата разказва истинската история на пътешествието на прочутия джазов музикант Дон Ширли и неговия шофьор и охранител Тони Лип през 1962 г. в южните щати. За пътешествието си те използват така наречената „Зелена книга“, в която са посочени безопасните места за афроамериканците. Главните роли в лентата изпълняват Виго Мортенсен и Линда Карделини.

Американският филмов институт е организация с нестопанска цел. Той е създаден през 1967 г. с цел опазването на кино наследството на САЩ. Институтът подкрепя националната кинематография, провежда многобройни лекции и симпозиуми, в които участват водещи представители на световната киноиндустрия.

Кефи ли те?

Денят е по-приятен след това видео с кралицата на туърка

ПИТАМЕ: Ще гледаш ли и тази година “Сам вкъщи”?