in

Три филма, посветени на мъглата

Настроени сме тематично, брато. Мъглата навън ни кара да стоим за по-сигурно вкъщи. Не ни се дишат прахови частици и без това достатъчно кофти е животът, който водим. През прозореца гледаме мъглата, а в главата ни се въртят извратени неща.

Решихме да влезем още по-сериозно във филма – буквално. Сетихме се за няколко заглавие, съдържащи думата “мъгла”, които сме гледали през годините. И сега е време да ги гледаме пак, а за някои това може да е и първи път. По-удачен момент не мислим, че ще намериш и ти.

The Mist/ Мъглата (2007)

„Мъглата” на режисьора Франк Дарабонт е създаден по едноименната новела на краля на ужасите Стивън Кинг. Вече те спечелихме, нали? Главните роли във филма са поверени на Томас Джейн, Марша Гей Хардън, Алекса Давалос и др. Както повечето истории от този тип, действието се развива в малко и отдалечено градче, намиращо се в щата Мейн. Силна буря връхлита града, а на следващата сутрин откъм езерото се задава облак от гъста мъгла…

La ragazza nella nebbia / Момичето в мъглата (2017)

В студена зимна вечер психиатърът Аугусто Флорес е извикан по спешност, за да прегледа инспектор Вогел, който е претърпял инцидент. Инспекторът не си спомня нищо, а на мястото на инцидента, нищо не показва причината за жертвите, но на ризата на Вогел има прясна кръв и тази кръв не е негова. По време на разговора започва да се възстановява верига от невероятни събития, започнали още преди месец.

In the Fog/ В мъглата (2012)

Западната граница на СССР, 1942. Районът е окупиран от немците, а местните партизани оказват отчаяна съпротива с всички средства. Влак дерайлира недалеч от селото, в което жп работникът Сушеня живее със семейството си. Макар и невинен, той е арестуван с група саботьори, но немски офицер решава да пощади живота му и вместо да го обеси с останалите, го освобождава. Неверният слух, че Сушеня е предател, се разнася бързо и от гората идват партизаните Буров и Войтик с желание да го накажат. Двамата отвличат Сушеня в гората, но ненадейно се натъкват на засада, в резултат на което силите на двете страни – на набедения за предател и на партизаните – се изравняват. Сред вековните дървета, където няма врагове и приятели, а границата между героизъм и предателство изчезва, Сушеня трябва да направи морален избор, заобиколен от безнравственост. Мрачен и изпълнен със злокобна атмосфера на оголена жестокост, филмът напомня за шедьовъра на Елем Климов от 1985 г. Елате и вижте. В него има няколко силно въздействащи сцени, а операторската работа е поразителна. Дългите кадри оставят почти хипнотизиращо усещане, а историята на Сушеня, който носи смъртта на плещите си като собствения си кръст, е потресаваща. Психологическо размишление за амбивалентния морален избор, за изправянето пред мисълта за собствената вина и вземането на решение дали да продължиш с достойнство напред, или просто да се откажеш от борбата.

*Резюметата са взети от Zamunda.se, откъдето могат да бъдат свалени и филмите

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

Излезе новият календар с голи жени и ковчези

Фюри дарява на нуждаещи се $10 млн. хонорар от мача с Уайлдър