in

Как Емери промени “Арсенал” за 6 месеца

“Кристъл Палас” може и да спря победната серия на “Арсенал” (2:2), но това не променя усещането, че новият процес при “артилеристите” се движи във възходяща посока. Тимът записа 11 поредни победи, която е най-добрата подобна в последното десетилетие и тя върви успоредно с усещането за сериозни промени.

След по-малко от две седмици Унай Емери ще направи 6 месеца, откакто пое тима и за този кратък отрязък от време той промени много неща в клуба, който сякаш бе застинал в едно положение в последните години от управлението на Арсен Венгер. Сега виждаме една изцяло нова структура, нови идеи, нови подходи и нови възможности. Няма съмнение, че има и нови заплахи. Сега вече няма и помен от всеобхватната футболна философия на Професора.

Препоръчваме ти още: Играчите, които напуснаха “Арсенал” и ведага спечелиха трофей

В последните години на Венгер феновете стигнаха дори до бой заради липсата на промяна във философията на французина. На запалянковците им бе казано с родителски тон: “Внимавайте какво си пожелавате”. Промяната дойде и сега всички виждат бързата, но плавна трансформация на Емери. Като изключим загубите в първите 2 кръга от “Манчестър Сити” и “Челси” може да се каже, че процесът е безболезнен. В тази победна серия може и да е имало постоянно съмнение относно играта в дефанзивен план, но имаше и моменти на магия като третия гол срещу “Лестър” (3:1) на Месут Йозил. Той бе препратка към подхода на Венгер и може да се каже, че пъзелът е същият, но за неговото решаване се прилагат нови идеи. Емери го прави по рачлични начини. Било то с промяна на системата на игра, било със смени на играчи. При последните години на управление на Венгер смените бяха като финално хвърляне на зара в отчаян опит за спасяване на каузата. “Това не може да се каже за испанеца. Той знае как да влияе на мачовете. Емери е отворен към всякакви ситуации, а не показва ината на Венгер и така вече спечели феновете на своя страна. Новият треньор показва тактическа гъвкавост, действията на терена изглеждат много по-решителни, нещо което липсваше преди това.

Някои от феновете са видели и други мениджъри преди Венгер, вече правят асоциация с идването на Джордж Греъм. Преди близо 3 десетилетия шотландецът бе приет с известно недоверие или по-скоро имаше някаква неизвестност на какво е способен, но след това бързо спечели уважението на всички.

Емери показа, че дава шанс на тези, които заслужават да имат място на терена, като в същото време е готов да се раздели с играчи като Арън Рамзи, които не се вписват в неговата философия. Испанецът също така направи и правилни трансфери, като Лукас Торейра е точният тип футболист, който липсваше на “Арсенал” с години в средата на терена. Именно уругваецът е олицетворение на промяната в тима. В играчите се вижда ентусиазъм и желание, които искат да играят за Емери. Без съмнение клубът отново се движи в правилна посока.

Превод: ESPN

Кефи ли те?

Шеф подари 600 коли и апартаменти на служителите си. Не е българин

Няма отказване! Tото битката на братоците: седмица 11