in , ,

Петима писатели и техните любими питиета

Петък е, брато, и сме на алкохолна вълна. Замислихме се какво ли са обичали да пият известните писатели през годините. Ясно е, че са се нуждаели от муза, но понякога тя е била в течен вариант. И тъй като голяма част от тях вече не са сред живите, поровихме се в архивите, за да видим какво знаят те по темата.

Ърнест Хемингуей

„Винаги прави трезвен това, което си обещал да направиш пиян. Това ще те научи да си държиш устата затворена.“ Цитатът е на самия Хемингуей, а това подсказва за сериозен опит с пиячката. Хемингуей не го е криел. Авторът на “Старецът и морето” е обичал да поглъща какво ли не, но Мохитото се слави като любимия му коктейл. Казват, че докато бил в Хавана, Куба, поглъщал литри от лятното питие.

Оскар Уайлд

Абсентът е напитка с високо съдържание на алкохол, а ние сме сигурни, че знаеш от първа ръка този факт. Оскар Уайлд също. Като типичен ирландец, и той е имал слабост към чашката. Абсентът обаче му е бил любимият алкохол. Някои дори твърдят, че това е питието на дявола. Освен на Уайлд, този вид алкохол е бил любим още на личности като Ван Гог, Едгар По, Дега и др.

Едгар Алън По

Едни твърдят, че американецът е бил закоравял алкохолик, а други, че почти не консимурал алкохол. Не сме били там и не знаем със сигурност цялата истина, но това, което казва Гугъл по темата е, че Едгар По е обичал един по-различен коктейл – Егног. Става въпрос за коледна напитка, съдържаща ром или уиски, сметана, яйца и подправки. Твърди се, че фамилията му имала стара семейна рецепта, по която По бил луд. Опиатите също не били чужди на американския писател, поет, редактор и литературен критик.

Стивън Кинг

В неговата книга “За писането”, в която дава ценни съвети на бъдещи и настоящи автори, Стивън Кинг разказва и за началото на своята кариера. Във въпросното четиво е поместен и споменът му за първото му напиване. Случва се по време на зелено училище.

“Винаги съм пиел. Правя го, откакто стана легално за мен. Но никога не съм разбирал социалното пиене, винаги ми е изглеждало така, все едно да целуваш собствената си сестра.”

Освен кокаин, Кинг е обичал да поглъща и голямо количество бира. Пак в книгата “За писането”, Кинг разказва как някои от произведенията изобщо не си ги спомня поради смесването на пиячка и наркотици. Типичен пример за това е “Куджо”.

Чарлз Буковски

За нас е най-големият. Истинско брато. Който е чел “Жени” и “Поща”, не е сбъркал. В нея самият автор признава за честите му алкохолни подвизи, завършващи в почетето случаи в кревата с някоя гореща мацка. Пак във въпросните творби става ясно, че той поглъща всичко, което попадне в ръцете му.

“Ходих в най-ужасните барове с надеждата да ме убият, но всичко, което можех да направя, бе да се напия.” Цитатът ти е ясно на кого е. Не е и изненадващо, че любимият му коктейл е бил „Бойлърмейкър”– халба бира и чаша уиски, в отделни чаши.

Още по темата: Хуморът е почти винаги гняв. И още цитати от Стивън Кинг

Кефи ли те?

Тъжно! Задава се 12-ти, но и последен сезон на “Теория на Големия взрив”

Най-красивата коза