in

Капитанът, който върна “Парма” в Серия А преди да се откаже от футбола

Във времена, в които големите пари властват в спорта, един играч постави клубната емблема пред голямата банкова сметка. Подобни случаи са все по-голяма рядкост, но именно те пазят романтиката във футбола жива. Типичен пример за това е Алесандро Лукарели. Бранителят бе обявен за най-лоялния футболист, а историята му е достатъчно красноречива.

Преди 3 години италианецът реши да остане в „Парма“, в момент, в който клубът току-що бе обявил банкрут. От новия сезон тимът бе принуден да стартира своя ренесанс от четвърта дивизия с ново име – „Парма Калчо 1913“. Въпреки наличието на няколко оферти от Серия А, опитният играч бе непреклонен – остава при „пармалатите“. И това не бе всичко. Лукарели даде обещание, че ще играе в отбора до завръщането му в елита. Силни думи предвид голямата криза, в която бе изпаднал славният италински клуб по това време.

36 месеца по-късно играчът показа, че може да се разчита на мъжката му дума. „Парма“ отново е член на Серия А, но вече без Лукарели. Той обяви, че е дотук, спазил е своя дълг и е време да се откаже. Все пак вече е на 40 години.
А голямата любов между двете страни пламва през 2008 година. Още в първия си сезон защитникът се утвърждава в титулярния състав, а отборът печели промоция за елита. В Серия А Лукарели не само се превръща в основен стълб на отбора, но става и капитан. През 2014 година „пармалатите“ завършват на 6-то място в крайното класиране и се очаква да играят в Европа през есента. Но заради неизплатени данъци на стойност 300 000 евро, „жълто-сините“ не получават лиценз. А това е само началото на голямото пропадане. През февруари 2015 година президентът Джампиеро Манети е арестуван, а играчите чакат заплата с месеци. Въпреки кризата, която води в последствие клуба до банкрут, Лукарели обявява пред медиите: „Ако се налага, ще играя за „Парма“ и в Серия Д!“

А там бившият играч на „Фиорентина“ вече е със статут на полупрофесионалист. Повече от новите му съотборници са голобради юноши. Общият брой на попълненията пък е 28.
„Бях умрял в „Парма“ и исках да се преродя пак там – обява по това време Лукарели, визирайки своята кариера. – Получих оферти от Серия А, въпреки че бях на 38 години, но това не ме интересуваше.“
В първия си сезон по долните нива на Ботуша „Парма“ няма особени затрудения и не губи нито един двубой. Следващата кампания обаче е по-трудна, а тимът завършва на второ място. Така бившият отбор на Христо Стоичков трябва да мине през ситото на плейофите преди да се завърне отново сред професионалистите. На финала двукратният носител на купата на УЕФА побеждава „Алесандрия“ с 2:0, а медиите разкриват, че в оснавата на успеха отново е Лукарели. Капитанът е дръпнал сериозна реч на съотборниците си преди началния съдийски сигнал.

През настоящата кампания „Парма“ отново показа, че е жива. Тимът записа 9 победи в последните 11 кръга, за да спечели директна промоция за Серия А. Добър край на сезон, започнал с 3 успеха от първите 9 кръга.
„От доста време чакам този ден – призна доволният капитан. – Прегръщам „Парма“ вече 10 години, посветих ѝ всичко и малко отгоре. Вече сме в Серия “А”, целта е постигната. Заедно написахме една история. Спазих обещанието, дадено преди три години. Време е за почивка.“
Малко след това капитанът обяви, че слага край на своята кариера. Лукарели окача бутонките след 351 мача за „дуковете“ във всички турнири. А в 105-годишната си история клубът е разполагал с много играчи от световна класа, но само фланелката с №6 е извадена от употреба. Тази на предания Лукарели…

Източник: в-к “Труд”

Кефи ли те?

3 филма, с които да се надъхаш за Мондиала

Вицове, с които седмицата да ти тръгне с усмивка