in

Притча за Свети Георги и ламята

Всеки един от нас е виждал иконата на Свети Георги, на която светецът е изобразен как убива змей със своето копие.

Именно за това решихме да се поровим и да открием историята на това негово деяние, което е увековечено в легенда.

Според нея, на връщане от войнски поход, свети Георги се натъкнал на плачещо момиче. След кратък разговор станало ясно, че тя трябвало да бъде приведена в жертва в чест на змей, който бил почитан като Бог в местното село. В същото време станало ясно, че тя е царска дъщеря и това накарало римският войн да говори с него в опит да го разубеди. Царят склонил да се покръсти заедно с целия си народ, но само ако младият войн докаже на яве силата на своя Бог и победи лошия змей.

Свети Георги отишъл при момичето, което седяло на брега на езерото, от където е трябвало да се появи змеят. Не след дълго водите се разбошували и от тях излезнал страшното чудовище. Той веднага скочил на крака, грабнал оръжието си, изрекъл молитва към своя Бог, след което се насочил към змея и с един удар го повалил. След като го разрязал, от туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки. Царят удържал на дадената по-рано дума и в този ден той и целият му народ приели християнството. А Свети Георги се прибрал в своя роден край, където вече били чули за славния му подвиг. За тази победа над чудовището и за показаното мъжество в битките, свети Георги се нарича Победоносец и се счита за покровител на войниците.
Св. Георги e един от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Е, това е историята, която искахме да ти разкажем. Честит имен ден на всички, които празнуват днес. Надяваме се, че агнето е опечено, виното е студено, а масата е сложена отдавна. Наздраве и умната!

Кефи ли те?

8 лесни стъпки да си направиш снимка с iPhone в кенефа (УРОК)

Какви книги четат футболистите в Англия?